Magyar startupok építhetik a jövő okosvárosait

Magyar startupok építhetik a jövő okosvárosait

Magyar startupok építhetik a jövő okosvárosait

energia

2 perc

Világszerte egyre nagyobb teret hódít a fenntartható települések koncepciója. Az okosváros remek befektetési lehetőség az előrejelzések szerint, ám a technológia kínálati oldalán bőven vannak még kiaknázatlan területek.

Az EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG program február 28-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek elősegítik a városi lakosság életminőségének javítását vagy a klímaváltozás egyéb kihívásaira nyújtanak megoldást.

Az inkubációs program bármilyen érettségi szakaszban lévő startup számára ideális, hiszen az anyagi támogatás mellett stratégiai tanácsadás is várja a résztvevőket.

Dollármilliárdos piac

Az Orbis Research tavaly publikált jelentése szerint az okosvárosok piacának értéke 2017-ben 529 milliárd dollár volt, 2023-ra pedig csaknem négyszeresére növekedhet. A várható intenzív bővülés azt mutatja, hogy számtalan eddig kihasználatlan lehetőség rejlik a fenntartható, intelligens megoldások városüzemeltetés szintű alkalmazásában.

A lakóhelyváltást érintő trendek között a legkiemelkedőbb várhatóan a városban élő lakosság növekedése lesz – az elemzés 2025-re globálisan 58 százalékos növekedést jósol. Mindez komoly településüzemeltetési kihívásokat hozhat magával, amelyre az intelligens városkoncepció hatékony megoldást nyújt; biztosítja többek között a megfelelő édesvíz-hozzáférést, a tiszta energiaellátást, az okos épületeket és a hatékony, környezetkímélő közlekedést.

Barcelona és London élen járnak a fejlődésben

A városi terület növekedését a lakosság mindennapi életének könnyebbé és egyszerűbbé tételére alapozták. Barcelonában érzékelőket telepítettek, és a belőlük kinyert információk segítségével befolyásolják a forgalmat, figyelik a levegő minőségét és a zajszintet, valamint az esőzések után optimalizálják a locsolórendszerek működését a vízpazarlás elkerülésének érdekében.

A becslések szerint a következő 10 évben egymillióval növekszik London lakossága, amely 2030-ra eléri a 10 millió főt. A városban átfogó technológiai fejlesztések indultak. Így például létrehozták az ingyenes elérhető London Datastore adatmegosztó portált, ahol bárki hozzáférhet a fővárosra vonatkozó környezeti, egészségügyi, közlekedési, gazdasági és közösségi adatokhoz. Megkezdték az intelligens úthálózati és közlekedési rendszerek kiépítését, illetve egy új technológiát alkalmazva hasznosítják az alagutakban, föld alatti tárolókban termelődő hulladékhőt.

Magyarországon is tetten érhetők az okosváros-kezdeményezések: jó példa erre Budapest XIII. kerülete. Az önkormányzat képviselőtestülete nemrégiben fogadta el az Intelligens Kerület koncepciót, amelyet 2033-ig valósítanak meg. A stratégia magában foglalja a többi között a partnerközpontú közszolgáltatások és a közterületi parkolási rendszer fejlesztését, valamint a közterületi wifirendszer bővítését is.