Még több profit az M2M-ből

Még több profit az M2M-ből

Még több profit az M2M-ből

energia

2 perc

Hogyan húzhatnak hasznot az energetikai cégek és a felhasználók az okosotthon és az intelligens adatelemzés kombinációjával?

A mai digitális világban folyamatosan jönnek létre intelligens energiahálózatok, de az adatmennyiség elemzése még csak nemrég merült fel. A Német Gazdasági és Technológiai Minisztérium projektje betekintést nyújt abba, hogy az energiaszolgáltatók és ügyfeleik hogyan profitálhatnak az adatok és az okosotthonok, intelligens mérőtechnológiák kombinálásával. 

Okosvillanyórákkal spórolnak a bécsiek

A német kormány által finanszírozott PeerEnergyCloud (PEC) projekt sokkal hatékonyabb és intelligensebb energiaszolgáltatást hozott létre a közel negyvenezer fős német kisvárosban, Saarlouisban. Több mint három éve az AGT International felel a háztartások helységeiben lévő IoT-szenzorokból és telepített eszközökből származó adatáradat összegyűjtésével és elemzésével. A részletes energiafogyasztási elemzések biztosítják, hogy villamosenergia-vállalatok átfogóbb, valós idejű képet kapjanak a szolgáltatásaikról.

Az energiafogyasztás változó arca

Az európai energiaellátásban lassan a megújuló, környezetbarát források váltják fel a hagyományos nukleáris és fosszilis anyagokat. 

Okosmérőórák kellenek Magyarországra is

A közösségekben a fogyasztókból termelők lesznek, és ennek következtében jelentős mennyiségű energia áramlik vissza a hálózatokba. Ez az új változás azt jelenti, hogy a hálózatban lévő energia mennyisége kiszámíthatatlan, amire az infrastruktúra nem lett felkészítve. Az energiaipari vállalatok a felesleges energia elpocsékolásával vagy eladásával szembesülnek, és jobb módszerekre van szükségük a legjobb megoldás eléréséhez. Ez az a terület, ahol az IoT-technológiák nagy szerepet kapnak. 

A Német Kormány hamar felismerte, hogy az intelligens mérési módszereket fejleszteni kell, és azt az AGT Internationalt bízta meg, amelynek már van múltja az adatelemzési technológiák terén, illetve jelentős kutatási és fejlesztési központot üzemeltet Darmstadtban. 

Adatok gyűjtése

Saarlouisban három éven keresztül ötven házban voltak felszerelve az energiafogyasztás méréséhez szükséges okoseszközök. Ezzel a módszerrel az AGT sokkal több információt tudott leszűrni, mintha a lakók maguk olvasták volna le az adatokat éves rendszerességgel. Így egy átfogóbb elemzést tudtak végezni, és energiafogyasztási anomáliákat is azonosíthattak.

Módosítások és előrehaladás

A lakosok ennek köszönhetően sokkal elégedettebbek a szolgáltatással, és informálva is érzik magukat, arról nem is beszélve, hogy nem ütközik az adatvédelmi törvényekbe sem. Az energiaszolgáltatók is hatékonyabb, gazdaságosabb munkát képesek végezni.

Az AGT International vezető kutatója, Gadi Lenz szerint az „energiahatékonyságot támogató okoshálózatok segítségével Saarlouisban csökkentek a költségek. Alig várjuk, hogy ezt a kiváló eredményt máshol is megismételhessük.”

Forrás: M2M Now