Az energiaválság megdobta a klímapiacot

Kapcsolódó cikkek

Az energiaválság megdobta a klímapiacot

Minden, amit a sokoldalú split klímákról tudni érdemes

energia

2 perc

Mindannyian arra törekszünk, hogy egy kényelmes környezetet teremtsünk az otthonunkban, amelyhez nagymértékben hozzájárulhatnak a légkondicionáló berendezések. A segítségükkel ugyanis nyáron páramentessé és kellemes hőmérsékletűvé varázsolható a beltér, míg télen az egyes modellekkel akár fűteni is lehet.

Ezeknek a készülékeknek azonban többféle típusát is megkülönböztetjük. Vannak a monoblokk klímák, ezekhez a mobil és az ablakklímákat soroljuk. De emellett ott vannak még a parapet, konzol és a split klímák is. A mai cikkünkben pedig az utóbbival fogunk részletesebben is megismerkedni.

Mik is azok a split klímák pontosan?

A Szellőző shop split klímái között megtalálható termékeket osztott klímáknak is szokták nevezni, mivel egy kültéri és egy vagy több beltéri egységből állnak, közöttük pedig egy olyan egység helyezkedik el, amely a hűtőközeget szállítja. Ezek a légkondicionáló berendezések főként azért is népszerűek, mert az a rész, ami a hűtést végzi, bent van a szobában, míg a zajért felelős egység az épületen kívül van. 

Milyen további előnyök származhatnak a használatukból?

Az előbb említett előnyökön túl még azt emelnénk ki, hogy a split klímák használata során a megtermelt hő sem kerül vissza a lehűtött térbe, amelynek köszönhetően kevesebb energia szükséges a hőmérséklet szinten tartásához.

Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezek a berendezések gyakorlatilag bárhová könnyedén felszerelhetőek, és az esztétikum szempontjából sem utolsók, így bármilyen stílusú lakásban megállják a helyüket. 

Most, hogy már ismerjük az előnyeiket, ideje átbeszélni a különböző típusaikat is

Az osztott klímák legnépszerűbb változata egyértelműen az oldalfali split klíma, amelynek a mono változata egy kültéri és egy beltéri egységből áll össze, míg a duó verziója esetében a kültéri egység két beltéri egységgel egészül ki. De egyébként van neki egy trió opciója is, amely esetében egy kültéri és három beltéri egység működik együttesen.

Leginkább azért érdemes ezt a típust választani, mert kevés helyet foglal. Azt azonban mindenképp szem előtt kell tartani, hogy ha rosszul lesz elhelyezve a berendezés, akkor a hőelosztás sem lesz megfelelő.

Kazettás és parapet megoldások

Ezeket a típusokat speciális esetekre fejlesztették ki. A kazettás split klímákat az álmennyezetes helyiségekbe szokás felszerelni, míg a parapet berendezéseket általában a tetőterekben alkalmazzák.

Fűtés során is hasznát vehetjük a split klímáknak

Bár a legtöbben még mindig ódzkodnak a klímával való fűtéstől, mondván, hogy hatalmas lesz a villanyszámla, a split klímáknak létezik már egy olyan verziója, amely még a nagy téli hidegben is képes a gazdaságos működésre, így nyugodtan használható fűtési célokra.

Ezek az inverteres split klímák, amelyeknek a telepítése során nem árt figyelni a beltéri és a kültéri egység közötti távolságra. Minél közelebb sikerül ugyanis ezeket egymáshoz elhelyezni, annál jobban kihasználható majd a klíma hatékonysága.