Multifunkciós okososzlopokat telepítenek Szöulban

Kapcsolódó cikkek

Multifunkciós okososzlopokat telepítenek Szöulban

Multifunkciós okososzlopokat telepítenek Szöulban

energia

1 perc

A szöuli fővárosi kormány (SMG) új intelligens oszlopai számos célt szolgálnak. Utcai- és közlekedési lámpákként, környezeti szenzorokként, lépésszámlálóként, okostelefon-töltőként, Wi-Fi hozzáférési pontként és közterületi kameraként is működnek.

Eddig hat kerületben 26 okososzlop kiépítését valósították meg. Mindegyik oszlop funkcióit az egyedi lokációs igényekhez igazították. A dél-koreai főváros tovább bővítené a sort, és drónok, elektromos autók feltöltésére, valamint a parkolási szabálysértések észlelésére is képes változatot is tesztelnének.

Intelligens közvilágítási oszlopok: egy lépéssel közelebb a jövő városához – Olvassa el, hogy Magyarországon milyen hasonló kezdeményezés létezik már!

A város ugyanis drónokkal is monitorozná a lehetséges katasztrófákat és a sürgősségi mentéseket. A pilóta nélküli repülők az oszlop felső részéhez kapcsolódva töltődnének újra, miközben adatokat szolgáltatnának az SMG-nek. A város szóvivője elmondta, a projekt jelenleg tervezési fázisban van. Az új megoldás célja a költségcsökkentés és a váratlan kaotikus helyzetek elkerülése.

Lee Won-Mok, az SMG intelligens várospolitikáért felelős főigazgatója elmondta: az okososzlopok az alapfunkciók megtartása mellett segítenek az összetett közúti adottságok egységesítésében és „okossá” tételében. Ezzel hozva biztonságot és kényelmet a lakosság mindennapjaiba. „Emellett drónok és elektromos járművek töltőállomásaként is szolgálnak, és egy lépéssel közelebb viszik a várost a smart cityvé váláshoz” – tette hozzá.

A legelterjedtebb okosvárosi megoldásoknak az utcai lámpák számítanak, de egyre több helyen jelennek meg a felokosított kukák is. A napenergiával működő, intelligens hulladékgyűjtőket kínáló Bigbelly például nemrég jelentette be, hogy az Egyesült Királyságban dobja piacra Telebelly nevű hulladékgyűjtőit. Az Ausztráliában már elérhető megoldás kibővíti a hagyományos Bigbelly-kukák funkcionalitását azáltal, hogy a csatlakoztatottság növelésére kis napelemcellás egységeket és antennákat integrál az eszközökbe.

Forrás: