Okos „karkötővel” is csökkenthető a vízszámla

Okos „karkötővel” is csökkenthető a vízszámla

Okos „karkötővel” is csökkenthető a vízszámla

energia

3 perc

A Water Bracelet monitorozó rendszer célja, hogy pontos képet adjon a vízhasználás mértékéről.

A fejlesztéssel újabb szintre emelte a vízpazarlás globális problémájának technikai megoldását egy amerikai vállalat. A Banyan Water az alapítás óta a saját felhasználói körében 80 százalékkal mérsékelte a fogyasztást. Ez több mint 1,1 milliárd gallon (1 gallon 3,78 liter) víz megtakarítását jelenti.

A fejlesztés fontos része a vízfolyást ellenőrző, a csövekre kívülről felszerelhető „karkötő”, amelyen speciális M2M-szenzorok találhatóak. Az eszköz segítségével pontosan és valós időben lehet mérni a fogyasztást. A technológiát úgy alakították ki, hogy az érzékelők a csövek teljes belső felületét mérik, amely pontosabb megoldás, mint a csőkivágás vagy a szolgáltatások feldarabolt mérése.

Minden egyes helyszínről az internetcsatlakozásnak köszönhetően 5 percenként adatok áramolnak be a központi Banyan Water Centrumba, ahol összesítik a beérkező információkat. Az adatmegosztásoknak köszönhetően minden felhasználó az interneten visszanézheti, és akár másokéval is összehasonlíthatja, hogy mennyi vizet tudott megtakarítani. Ennek motiváló hatása is van, és a környezettudatosságot is erősítheti.

Csőtörés esetén is jeleznek a szenzorok

A beállítható riasztások következtében például azonnali értesítést is lehet kapni, ha túl magas, a szokásostól eltérő fogyasztást érzékel a központ.

A Water Bracelet első számú célja, hogy pontos képet adjon a felhasználóknak a vízhasználás mértékéről, és ne csak amolyan fekete dobozként üzemeljen, amely havonta csupán egy számlát ad az elmúlt időszak költségeiről.

A fogyasztóknak meg kell érteniük, hogy a víz közösségi forrásból származik, így a pazarló háztartások és vállalatok közvetve mindenkinek kárt okoznak. A víz a jövőben még nagyobb értékké válhat, így kiemelten fontos az okos vízgazdálkodás, amelyben az M2M, vagyis a gépek közötti technológia (machine-to-machine) is segíthet.

A tavalyi Budapesten tartott víz-világtalálkozón az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója ennél is tovább ment, és úgy fogalmazott, hogy szerinte a következő háborúkat nem a termőföld, hanem a vízkészletek miatt fogják vívni. Olyan vélemények is vannak, amelyek szerint a víz a „jövő energiája” lehet, ezért a technikai újításoknak mindinkább segíteni kell a tudatos és fenntartható felhasználást.

Forrás: M2M Now