Okosan is csökkenthető a globális hulladék mennyisége

Kapcsolódó cikkek

Okosan is csökkenthető a globális hulladék mennyisége

Okosan is csökkenthető a globális hulladék mennyisége

energia

2 perc

A denveri székhelyű AMP Robotics újabb 55 millió dolláros befektetői pénzt szerzett a további fejlesztésekre.

A káros környezeti hatások csökkentésének témaköre átvitt értelemben és szó szerint is egyre inkább előtérbe kerül. Például a hatalmas viharok és a súlyos tűzesetek világszerte egyre gyakrabban okoznak katasztrófákat. Elég csak a tavalyi kaliforniai és az amazóniai erdőtüzekre gondolni, vagy az indiai térségben végigsöprő tájfun okozta pusztításokra.

Az éghajlatváltozás és a szélsőséges jelenségek mérséklésében a sürgető globális cselekvési tervek – például a megtermelt hulladék csökkentése – mellett az innovatív technológia is kulcsfontosságú szerepet játszhat.

A fenntarthatósághoz kapcsolódó fejlesztésekre jó példa lehet az AMP Robotics mesterséges intelligencia (AI) alapú rendszere. A fejlesztés a futószalag felett dolgozó háromágú szortírozó robotok révén képes automatikusan szétválogatni a különféle újrahasznosítható anyagokat. A pontos szortírozásban hasznosítják a gépi tanulás és a számítógépes látás technológiáit is.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) becslése szerint 2015-ben mintegy 262 millió tonna városi szemét keletkezett. Ebből 91 millió tonnát komposztáltak és hasznosítottak újra. Globális szinten viszont évente több mint 200 milliárd dollár értékű újrahasznosítható anyag nem kerül ismételt felhasználásra. A hatékonyabb feldolgozást az automatizáció révén lehetne magasabb szintre emelni és előmozdítani.

Matanya Horowitz, az AMP Robotics alapító-vezérigazgatója elmondta: fejlesztésükkel érdemben szeretnének hozzájárulni a társadalom környezetre gyakorolt káros hatásainak csökkentéséhez.

Várakozásaik szerint a hulladékválogató robotokhoz kapcsolódó piac 2024-re elérheti a 12,26 milliárd dolláros szintet, ami 16,52%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelenthet.

A startup nemrég mintegy 55 millió dolláros forrást gyűjtött össze a küldetés teljesítéséhez. Az újabb befektetők között van a Valor Equity Partners és a GV, a meglévő finanszírozók között pedig olyan nevek találhatók, mint a Sequoia Capital, a Sidewalk Infrastructure Partners, a Congruent Ventures vagy a Closed Loop Partners.

A finanszírozási kampányt vezető XN alapítója, Gaurav Kapadia úgy véli, az AMP technológiája nagymértékben növeli az újrahasznosítás gazdaságosságát és hatékonyságát. A robot percenként akár 80 elemet is szét tud válogatni, ami jóval nagyobb szám a manuális folyamatokkal elérhető mennyiségnél. Ráadásul a gép akár az újrahasznosítható tárgyak egyedi márkáihoz és termékváltozataihoz is igény szerint hozzáigazítható.

A gyártó összesítése szerint a platformjuk mára több mint egymilliárd darab újrahasznosítható anyagot kiválogatását támogatta. Ez pedig mintegy félmillió tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. A cég eddig a hulladékipari fejlesztésekre csaknem 75 millió dollár összegű finanszírozói tőkét vont be.

Forrás: