Okosan is elkerülhető lesz a vízpazarlás

Okosan is elkerülhető lesz a vízpazarlás

Okosan is elkerülhető lesz a vízpazarlás

energia

1 perc

Több iparági szakértő kezd közös kutatás-fejlesztési projektbe, hogy olyan intelligens rendszereket dolgozzanak ki, amelyek szenzorok és gépek közötti M2M-technológiák segítségével segítenek megóvni a világ egyik legértékesebb erőforrását.

Az elektronikai termékeket gyártó Belkin International, valamint a csővezeték rendszereket gyártó Uponor a Washingtoni Egyetem mérnökeivel karöltve dolgozik a víztakarékossághoz kapcsolódó technológia fejlesztésén. A Phyn névre keresztelt fejlesztőcsapat bejelentése már tavaly megtörtént, az első tesztelhető prototípus viszont csak idén őszre várható.

A korábban Wemo Labsként ismert csapat már piacra dobta a Wemo Water szenzoros rendszert: a mosogató alá szerelhető eszköz figyelemmel kíséri a háztartás vízfogyasztási szokásait, és nyomásérzékelőkkel pontosan érzékeli a szivárgásokat, így is csökkentve a fölöslegesen elhasznált vízmennyiséget.

A fejlesztők becslései szerint a szivárgások miatt elpazarolt víz mennyisége átlagosan akár az évi 38 ezer litert is elérheti, a World Wildlife Fund pedig arra is figyelmeztet, hogy 2025-re a világ népességének kétharmadánál okozhat majd problémákat a tiszta ivóvíz hiánya.

„A víz értékes és nélkülözhetetlen természeti erőforrás, de sajnos a megóvására alapvető technológiai hiányosságok miatt több területen is kevésbé van lehetőség” – hangsúlyozta Chet Pipkin, a Belkin alapítója és vezérigazgatója. „Fejlesztéseink nemcsak a fogyasztók számára jelenthetnek költséghatékony megoldásokat, de a globális vízellátás nagyon is valós kihívásaira is egyfajta választ adhatnak” – tette hozzá.

A seattle-i kutatás-fejlesztési laborban 10 mérnökkel indul a munka, de a cég folyamatosan bővíteni kívánja el a csapatot. A társaság székhelye – a Belkinkez hasonlóan – Los Angelesben lesz majd.

Az együttműködés részleteit várhatóan júliusban rögzítik majd, a finnországi székhelyű Uponor 15 millió dollárt fektet a projektbe, mellyel 37,5%-os részesedéshez jut, míg a fennmaradó 62,5%-ot a Belkin birtokolja, biztosítva a technológiai hátteret, a szellemi tulajdont, a munkavállalókat és egyéb eszközöket.

Forrás: GeekWire