Okosépületekkel lehetnek fenntarthatóbbak a jövő városai

Kapcsolódó cikkek

Okosépületekkel lehetnek fenntarthatóbbak a jövő városai

Okosépületekkel lehetnek fenntarthatóbbak a jövő városai

energia

3 perc

2021 kulcsfontosságú év lehet a klímaváltozás elleni harcban. A nagy gazdasági hatalmak által az évszázad közepére kitűzött, zéró emissziós célok megvalósulása érdekében elengedhetetlen az olyan stratégiák kidolgozása, melyekkel csökken a városi szén-dioxid-kibocsátás, nő az energia-megtakarítás és felgyorsul a megújuló energiák térnyerése.

Mindezek mellett egyre növekszik a városok térigénye. Az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős szervezete, az UN DESA szerint jelenleg a világ lakosságának mintegy 55 százaléka él városi környezetben, és ez az arány 2050-ig 68 százalékra nő.

Az urbanizáció a globális energiaigény 65 százalékáért felelős, így a sokak által lakott települések fejlődése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás elleni harcban. Elengedhetetlen, hogy a modern városok az adatok, lakók és a technológia intelligens kombinációjával hozzanak létre a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat.

Ebből az is következik, hogy a smart city-k fejlődésében az okosépületek vezető szerepet kapnak. Részben ezek segítségével teljesíthetők a jelent és a jövőt meghatározó kihívások, mint a nettó zéró kibocsátási célok elérése, a biztonság és az interoperabilitás, vagyis a különböző informatikai rendszerek közti nagyobb együttműködése.

A mesterséges intelligencia (AI) és a dolgok internete (IoT) megoldások összekapcsolódása is elengedhetetlen ahhoz, hogy segítségükkel a világhálóra csatlakoztatott épületek rendszere nagyobb biztonságot nyújtson az ott lakóknak, miközben a rendszer hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez is.

A most tervezett épületek is kulcsfontosságúak az okosvárosok evolúciójához. Az alapvető elvárások közé tartozik a tisztább közlekedés, az energiafogyasztás optimalizálása, valamint az intelligens infrastruktúra megteremtése a biztonság, a kényelem és a konnektivitás jegyében.

Régi-új lehetőségek

Az intelligens építési technológiák használatával az új ingatlanok már jelenleg is a korábbinál hatékonyabban használják az energiát. Maguk az épületek komplex rendszerek, melyeknek része a levegő, a víz és az áram keringtetése, de az okosérzékelők és a dolgok internetén alapuló technológiák is idetartoznak.

A fejlődés azonban nemcsak az új megoldások alkalmazásáról szól. Az olyan tényezők, mint a szemléletmódváltás és a már meglévő épületek optimalizációja szintén sokat számítanak a fenntartható fejlesztések felgyorsításában. A rég ingatlanok intelligensebbé tételével az egyes városokon belül okosnegyedek jöhetnek létre, melyek cserébe promotálhatják saját közösségüket és végeredményben magát az okosvárost.

Internet és együttműködés

Amikor a mesterséges intelligencia és az a Internet of Things kap szerepet az épületek, a közlekedés és az infrastruktúra felokosításában, akkor új ökoszisztéma hozható létre, amely nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló energiára, minimalizálja az energiapazarlást és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Az épületek a világ energiafogyasztásának 30 százalékáért felelősek, miközben a Föld karbonkibocsátásának 40 százaléka írható a számlájukra. A dolgok internete (így például szenzorok, okosadatok és a felhőtechnológia), valamint a mesterséges intelligencia együttműködésével az épületek kommunikálni tudnak a lakókkal, a felhővel és egymással is, amiben rengeteg lehetőség rejlik a hatékonyabb üzemeltetésre.

A jövő városa az okosváros

A néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen technológiával felszerelt épületek ma már valósággá váltak, világszerte egyre több példát találunk a smart city-re vagy az okosvárosi technológia alkalmazására.

Az IoT Tech News szerint az intelligens városok szempontjából az idei év jelentheti a nagy ugrást. Az otthonok, irodák, közlekedés és közművek területén megvalósuló IoT és AI fejlesztések együttműködéséből egyre több okosépület és okoshálózat jön létre, valamint egyre több helyen nyílik lehetőség az elektromos autók töltésére. A kialakuló új társadalmi ökoszisztéma pedig várhatóan egyre nagyobb mértékben összekapcsolt és egyre hatékonyabb lesz.

Forrás: