Okoshálózatok az okosvárosokban

Kapcsolódó cikkek

Okoshálózatok az okosvárosokban

Okoshálózatok az okosvárosokban

energia

2 perc

A legújabb technológiákkal felszerelt elektromos hálózat az első lépést jelentheti az intelligens városok kialakításánál.

Legyen szó különféle vállalatokról vagy tudományos munkát végző szakemberekről, egyre többeket foglalkoztat az intelligens áramellátás biztosításának kérdése. Habár lehet, hogy elsőre nem is tűnik bonyolultnak egy város okosabbá tétele, a kapcsolódó infrastruktúra megtervezésénél problémát jelenthet, hogy sokan még az okoshálózat jelentésével, annak alapkoncepciójával sincsenek tisztában.

Új utakon

Kisokos az okoshálózatokhoz

Az okosvárosok természetesen korszerű infrastruktúrát igényelnek, olyan megoldásokat kívánnak, amelyek képesek kezelni a megnövekedett adatforgalmat és a különféle digitális kapcsolatokat. A mai intelligens hálózatok nagyobbak és jobbak, mint valaha, a fejlődéssel lépést tartó vállalatok pedig folyamatosan egyre modernebb és hatékonyabb megoldással képesek kiszolgálni a lakossági igényeket.

Példának okáért az Alfen energetikai szolgáltató cég olyan intelligens hálózattal rukkolt elő, amely képes önállóan működni és probléma esetén akár saját maga orvosolja a hibát. A smart city elterjedésével egyre inkább jellemzővé válnak az emberi felügyeletet nem igénylő rendszerek, amelyek a gépi tanulás segítségével képesek akár „öngyógyításra” is. Ráadásul a különféle nagyvállalatok egyre több pénzt fektetnek be a megújuló energiaforrásokba és megoldásokba, ez pedig a modern hálózatok elterjedésére is ösztönzőleg hathat.

Az ilyen hálózatok esetében kiemelten fontos a szenzorok szerepe, amelyek nemcsak a villamos energia hatékonyabb módon történő továbbításához járulnak hozzá, hanem egyúttal folyamatosan adatokat gyűjtenek annak felhasználásáról. Ezek elemzése révén tehát arra is fény derülhet, hogyan lehetne optimalizálni az energiagazdálkodást, amivel pedig végső soron akár a fogyasztók költségei is csökkenhetnek.

A cikket hamarosan folytatjuk

Forrás: Network World