Okoshálózatok: gigafejlesztés indul Észak-Dunántúlon

Kapcsolódó cikkek

Okoshálózatok: gigafejlesztés indul Észak-Dunántúlon

Okoshálózatok: gigafejlesztés indul Észak-Dunántúlon

energia

2 perc

Öt év alatt megújul az Észak-Dunántúl és Nyugat-Szlovákia villamoselosztó hálózata. Az Európai Unió által támogatott Danube InGrid (Intelligent Grid) projekt hároméves előkészítés után 102 millió euró finanszírozást kapott, ami az eddigi legnagyobb támogatás az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz okoshálózati kategóriájában. A fejlesztést Magyarországon az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. valósítja meg, a beruházásban a Siemens Zrt. is az energiacég partnere lesz.

A hálózatfejlesztési gigaprojektben kiírt tendereken a Siemens adta a legjobb ajánlatot, így a csaknem 4 millió eurós megbízás keretében a vállalat Smart Infrastructure üzletága szállíthatja a 13 alállomásba beépítendő NXAir M középfeszültségű kapcsolóberendezéseket, valamint 100 darab 8DJH körhálózati kapcsolóberendezést.

Az iparági csúcsminőséget képviselő eszközök az alállomásokban töltenek majd be fontos szerepet, aktívan hozzájárulva a biztonságos és hatékony energiaelosztáshoz. Először a Gyermelyen létesített zöldmezős transzformátorállomásba építették be az NXAir M berendezését, ezt követik Kisbér, Zalaszentgrót, Répcelak, Lepsény és további települések állomásai.

A projekt jelenlegi szakasza az infrastruktúra modernizációjának és telepítésének alapjait adja, elősegítve ezzel, hogy a fejlesztés következő lépésében smart grid (okoshálózat) megoldások is megvalósulhassanak, amelyek lehetővé teszik a villamos energia és az adatok kétirányú áramlását, valamint automatikusan képesek növelni a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát.

  • A megvalósuló fejlesztések egyik fontos célja az ellátásbiztonság, a szolgáltatásminőség javítása és a hálózati csatlakozás elősegítése. Ezen célok egyik eszköze a táppontsűrítés: a Danube InGrid projekt keretében telepített alállomások képesek lesznek kielégíteni az új beruházások által támasztott energiaigényeket.
  • További célkitűzés, hogy lehetőséget teremtsenek az egyre növekvő számú megújuló energiatermelő hálózatra csatlakoztatására, a meglévő infrastruktúra modernizálására, okosítására, valamint az elosztóhálózatok intelligens felügyeletének és vezérlésének javítására.

A cél, hogy számos okosmegoldás alkalmazásával és intelligens eszköz telepítésével a felhasználók is részévé váljanak energiafogyasztásuk és energiatermelésük vezérlésének, ezzel is hozzájárulva az ellátásbiztonsághoz és a hálózat stabilitásához. A projekt tovább növeli a piaci integrációt és együttműködést a kelet-közép-európai régióban, és biztosítja az értékes szaktudás megosztását az érintett tagállamok között.