Okoskamerák menthetik meg a ragadozó madarakat

Kapcsolódó cikkek

Okoskamerák menthetik meg a ragadozó madarakat

Okoskamerák menthetik meg a ragadozó madarakat a szélturbináktól

energia

2 perc

Az IdentiFlight automata rendszere azonnal lefékezi a széllapátokat, mielőtt a veszélyeztetett madarak nekirepülnének. Az intelligens megoldás a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást és a nagy pontosságú optikai technológiát ötvözi.

A megújuló energia globális térnyerésével párhuzamosan egyre több szélturbina áll munkába. Hiába azonban az egyik legkedvezőbb energiaforrás, a keringő lapátok világszerte évi több százezer madár elpusztulásáért felelősek, létrehozva ezzel egy úgynevezett zöld-zöld konfliktust.

Az IdentiFlight kamerarendszere viszont észleli a közelbe repüléseket, és ha a program úgy értékeli, hogy veszélyeztetett fajról van szó, akkor megállítja a széllapátok forgását. A gyakorlatban természetesen a működés műszakilag ennél lényegesen komplexebb.

A mindössze néhány fős coloradói cég fejlesztése a gépi intellitenciát nagy pontosságú optikai technológiával ötvözi, ezen keresztül észleli a különböző védett fajokat. Az eszköz néhány másodpercen belül elvégzi a látóterébe került állatról alkotott kép feldolgozását, meghatározza annak sebességét, elemzi a röppályáját és a helyzetét. Az önműködő kameraállomások akár egy kilométeres távolságba is ellátnak.

A szerkezetet és annak működését bemutató tanulmány a Journal of Applied Ecology oldalán jelent meg. A leírás szerint a Wyomingban tesztelt módszer a szélfarmok miatt elhullott sasok számát 82 százalékkal csökkentette. A technológia további fejlődésével és javulásával az egész világon nőhetnek a ragadozó madarak túlélési esélyei – véli Chris McClure, a tanulmány vezető szerzője.

A rendszer az eddig gyűjtött több mint 47 millió védett madár fotójához évente nagyjából 10 milliót ad hozzá. Az intelligens fejlesztés a gépi tanulás és más AI-rendszerek segítségével egyre pontosabban dolgozik. Ahogy egyre több veszélyeztetett faj egyedeit ismeri fel a program, annál hatékonyabban tud segíteni. A fejlesztés célja, hogy a technológia segítségével áthidaló megoldást mutasson fel az állatvédők szélerőművek elleni egyik legerősebb érvére is.