Intelligens megoldások lépésről lépésre az energiaiparban

Kapcsolódó cikkek

Intelligens megoldások lépésről lépésre az energiaiparban

Intelligens megoldások lépésről lépésre az energiaiparban

energia

3 perc

Az IoT számtalan módon segítheti a különböző cégek működését, de ehhez tudni kell, hogyan lehet megfelelően felhasználni az új technológiákat. Íme, néhány szakértői tanács és példa az energiaiparból.

Ahogy az okosotthonok, önvezető autók egyre népszerűbbé válnak, a cégeket is egyre jobban érdekli, hogyan növelhetnék piaci részesedésüket az új technológia segítségével. Míg a Dolgok Internetében rejlő ígéretek egyértelműnek tűnnek, a fejlesztések mikéntje sokszor homályba burkolózik.

Új üzleti modellek: mindent átalakíthat az IoT és a felhő

A hardverek gyártásával foglalkozó vállalatok számára könnyebb a döntés: a meglévő termékeket el kell látni különböző szenzorokkal, internetcsatlakozás lehetőségével, és a begyűjtött adatokat valamilyen automatizálásra vagy a szolgáltatás minőségének javítására lehet használni. Ezzel szemben a szolgáltató cégek számára nehezebbnek tűnhet a váltás.

Neil Strother, a Navigant Research energiaipari szakértője szerint a szolgáltatók számára három nagy út látszik kibontakozni. Az első, hogy valamilyen platformot vagy szoftveres rendszert biztosítanak ügyfeleiknek, a második, hogy közvetlenül IoT-szolgáltatást nyújtanak, vagy esetleg ennek a kettőnek a hibridje is megfelelő választás lehet.

Szoftveralapú platformok

Az első opció alatt tulajdonképpen az úgynevezett felhőszolgáltatókat kell érteni. Ezek a cégek egy olyan szoftveres, internetes környezetet biztosítanak, melyen keresztül a különböző okoseszközök kommunikálni tudnak egymással.

Példaként említhető a Microsoft Azure IoT, az Amazon Web Services, de a Cisco, az Arrayent és az Ayla Networks is hasonló szolgáltatással foglalkozik. Ezek előnye, hogy a hardvergyártó cégek számára teszik könnyebbé és árban elérhetővé az eszközök internetre csatlakozását, szemben azzal, ha például házon belül próbálnának hasonló rendszereket fejleszteni.

A szoftveres szolgáltatás másik ágához a Big Data cégek tartoznak. Ezek a vállalatok a különböző szenzorok (például okosmérők) által begyűjtött adatokat gyűjtik össze, elemzik, majd az azokból levont következtetésekkel generálnak extra forgalmat a cégek számára. Például a Tendril az okosmérőkből származó adatok lehetővé teszik az energiaszolgáltatóknak, hogy számlaoptimalizáló opciókat biztosítsanak lakossági és üzleti ügyfeleiknek.

IoT-szolgáltatások

A második opcióba azok a csomagok tartoznak, melyek a hagyományos telekommunikációs, illetve energiaszolgáltatásokon túl valamilyen IoT-lehetőséget is tartalmaznak. Ilyenek például azok a termékek, melyekben az ügyfelek egyetlen előfizetésen belül kezelhetik a televízió- és internetszolgáltatást, de hozzáférhetnek biztonsági megoldásokhoz és az otthonautomatizációhoz is.

Hibrid lehetőségek

Az előbbi két irány összevonása bizonyos esetekben rendkívül komplex feladattá válhat, viszont épp ugyanennyire kifizetődő is lehet. Az olyan óriáscégek, mint például a Google (a Nesten keresztül), vagy a Honeywell ezt a megoldást használják.

Energiaszolgáltatók és az IoT

Számtalan példát találni az Egyesült Államokban olyan energiaszolgáltatókra, amelyek sikeresen vezettek be valamilyen intelligens elemet az ügyfelek számára. Érdemes megemlíteni például a chicagói Commonwealth Edisont. A társaság egy virtuális piacteret tart fenn a Simple Energy-vel közösen, ahol az ügyfelek egy szoftveres platform segítségével választhatják ki otthonukba a legtakarékosabb energetikai megoldásokat. A vermonti Green Mountain Power eHome programjában pedig különféle hardveres és szoftveres megoldásokat kínálnak az áramszolgáltatás mellett.

Forrás: Electric Light & Power