Okosmérés: a fogyasztói szemléletnek is változnia kellene

Okosmérés: a fogyasztói szemléletnek is változnia kellene

Okosmérés: a fogyasztói szemléletnek is változnia kellene

energia

2 perc

Az intelligens mérők megjelenésétől sokan azt várták, hogy használatukkal jelentős költség- és energiamegtakarítás érhető el. Egy nemrég publikált kanadai tanulmány szerint viszont az igazi áttörés még várat magára.

A Waterloo-i Egyetem kutatói kiderítették, hogy az intelligens fogyasztásmérők használatával még a legdrágább csúcsidőszakokban is csak mérsékelten csökkent a lakossági energiaigény.

Az egyetem szakemberei a 2011 novemberében bevezetett újfajta mérést vizsgálták. A speciális mérőórákat telepítő energiaszolgáltató több mint 20 ezer háztartási fogyasztóval rendelkezik dél-nyugat Ontarióban. Az adatokat a bevezetést megelőző 9 hónapra, illetve az azt követő 9 hónapra vetítve vizsgálták meg.

Pontatlanok lehetnek az okosmérők?

Az elemzéshez olyan statisztikai eszközöket használtak, amelyeknek köszönhetően az eltérő időjárási hatásokkal is tudtak kalkulálni. Ennek ellenére azt tapasztalták, hogy csúcsidőszakban csupán 2,6%-kal, ezt követően pedig 2,4%-kal csökkent a felhasznált energia mennyisége.

Lukasz Golab, az egyetem egyik professzora és tanszékvezetője az eredmények kapcsán azt jegyezte meg, hogy ugyan van nyereség, de annak mértéke egészen alacsony. Mindez azért is érdekes, mert az okosmérők telepítési költsége Ontarióban nagyjából 1 milliárd dollárt emésztett fel, a cél pedig a csúcsidőben felhasznált energiamennyiség és ezzel a kapcsolódó költségek csökkentése volt.

A kutatásban azt nem vizsgálták, hogy a fenti, jelentősnek nem nevezhető változások hogyan hatnak a fogyasztói hozzáállásra, az viszont egyértelműen kiderült, hogy az árak meghatározására használt időparaméterek nem igazodnak megfelelően a tényleges használathoz – legalábbis a kanadai lakossági ügyfeleket tekintve.

További érdekesség, hogy a nyári csúcsidőszak Ontarioban délután 5 óráig tart, de a kutatás alapján a tényleges fogyasztás délután 6 órakor volt a legmagasabb.

Forrás: EurekAlert!