Okosodnak az európai árammérők

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Okosodnak az európai árammérők

Okosodnak az európai árammérők

energia

2 perc

Fontos mérföldkőhöz érkezett a kontinens energiaszektora. Az intelligens villanyórák penetrációja meghaladta az ötven százalékot. A piac fejlődéséről az IoT-elemzésekkel foglalkozó Berg Insight jelentése számolt be.

Az Európai Unió tagállamain kívül Norvégiát, Izlandot és Liechtensteint magában foglaló régiót 2004 óta tanulmányozó cég adatai alapján a vizsgált országokban 2020 végére csaknem 150 millió intelligens villanyóra működött, amely a készülékek 49 százalékát jelentette.

7,2 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) számolva öt év múlva már 227 millió IoT-képes készülék mutathatja az áramfogyasztást. A gázmérőket tekintve a tavalyi évig 39 millió, 2026-ig pedig már 70 millió új típusú eszköz telepítésére kerülhet sor.

Versenyben a második generáció is

Ahogy Nyugat- és Észak-Európában már a háztartások többsége, illetve szinte mindegyike rendelkezik újfajta fogyasztásmérővel, a legnagyobb növekedést a második generációs eszközök beépítése hozhatja el.

A prognózis szerint 2026-ig az első generációs okosmérők modernebbre cserélése lesz felelős a kumulatív eladások mintegy harmadáért, jósolja Levi Ostling, a Berg Insight senior elemzője.

A következő évek első generációs eszközeit tekintve a tíz leggyorsabban növekvő piac mindegyike Kelet-Közép-Európában és Délkelet-Európában lesz megtalálható.

Ez azt jelzi, hogy a fókusz az elmúlt évtizedben az intelligens mérés terjedésének középpontjában álló Nyugat-Európáról elkezdett a kontinens más részeire áttevődni, mutat rá a tanulmány.

Változnak a szolgáltatói hátteret nyújtó (back office), információcserét biztosító kommunikációs technológiák is. A vezetékmentes csatlakozási lehetőségek aránya az új árammérőkön belül a 2020-as 25 százalékról hat évvel később évi 57 százalékra nőhet.

A fejlődés komoly észe a legtöbb európai piacon az elmúlt években elérhetővé vált, a mobil távközlés protokolljait fejlesztő 3GPP alapú kis teljesítményű és nagy hatótávolságú LPWA csatlakozási szolgáltatáshoz kötődik. A keskenysávú NB-IoT és a kifejezetten a Dolgok Internetére optimalizált 4G hálózat, az LTE-M kommunikáció betört a kontinens mérőpiacára, és egyre több projekt során kap szerepet, összegezte a szakember.