Optikai szálakkal monitorozzák a gázszivárgást Kaliforniában

Kapcsolódó cikkek

Optikai szálakkal monitorozzák a gázszivárgást Kaliforniában

Optikai szálakkal monitorozzák a gázszivárgást Kaliforniában

energia

2 perc

Az állam egyik gázszolgáltatója az adatátvitel ingadozásából képes detektálni, ha valamilyen probléma merült fel a gázvezetékek közvetlen közelében.

Az üvegszálak fényvisszaverő képességén alapuló száloptikai megoldások az elmúlt évtizedekben forradalmasították a távközlési technológiákat, és nagy távolságokra is gyorsan és alacsony jelveszteséggel lehet továbbítani az információt. A világon egyre több helyen alkalmazzák a technológiát az okoshálózatok gyors állapotfelmérésére és felügyeletére is.

IoT-alapú vízgazdálkodás az aszályok ellen

A dél-kaliforniai gázszolgáltató, a SoCalGas (Southern California Gas Company) is nyitott az innovatív felhasználás felé.

Hétmérföldes tesztprojekt

A vállalatnál egyelőre még csak kísérleti fázisban van a technológia, melynek része, hogy a Bakersfield közeli, hét mérföld hosszúságú új gázvezetékszakasz mellé telepítenek végig optikai kábeleket. A cél, hogy ennek segítségével képesek legyenek előre jelezni, ha esetleg egy közeli, engedély nélküli építkezés veszélyezteti a vezetékeket, illetve, ha szivárgásra utaló nyomáskülönbség áll be valahol.

A megoldás kulcsa, hogy az üvegszálas technológia segítségével adatokat továbbítanak a két végpont között. Amennyiben valahol a megszokottól eltérő hőmérséklet, rezgés illetve nyomás éri a kábelt, a jeltovábbító képessége csökken, így nagyjából hatméteres pontossággal meg lehet határozni, hogy hol érte behatás a rendszert.

Ezt követően a vészjelzést továbbítják egy helyi külső megfigyelőállomásnak, ahol az adatok elemzésével kideríthető, milyen jellegű pontosan a probléma: legyen szó akár építkezési gépekről, váratlan földmozgásról, esetleg egy közeli vízvezeték szivárgásáról. Innentől kezdve a helyszínre érkező tűzoltók vagy rendőrök a gázszolgáltató szakembereinek segítségével mielőbb elháríthatják a problémát.

Veszélyes szivárgások

A földgáz alapvetően környezetkímélőbb alternatíva az áramtermelésre, hiszen nagyjából feleannyi szén-dioxidot bocsát ki égés közben, mint a szén. A szivárgás ugyanakkor komoly kockázatot jelent, illetve további hátrány, hogy nagyjából 95%-ban a kiemelten üvegházhatású metánból áll. Éppen ezért különösen fontos a szivárgások előrejelzése a modern technológia segítségével.

A SoCalGas mellett a szintén kaliforniai Pacific Gas & Electric már 2016 decembere óta használ modern szenzortechnológiát a problémák előrejelzésére. A közművállalat lézeres metánérzékelő szenzorokkal és felhőalapú adattovábbító rendszerekkel méri a szivárgásokat.

Forrás: Internet of Business