Robothajó hozhat áttörést a nyílt vizeken

Kapcsolódó cikkek

Robothajó hozhat áttörést a nyílt vizeken

Robothajó hozhat áttörést a nyílt vizeken

energia

1 perc

Az önvezető vízi járművek kiválthatnák a jóval szennyezőbb hagyományos kutatóhajókat, és létrehozhatják a dolgok internetét az óceánon is.

Az Open Ocean Robotics technológiai cég olyan szél- és napenergiával működő, autonóm hajók fejlesztésén dolgozik, amelyek képesek monitorozni a tengeri olajfoltokat, a vízi élővilágot és az illegális halászatot. Ezen felül valós idejű adatokat küldhetnek a vízhőmérsékletről, a vízállásról és az áramlatokról is.

A vezető nélküli járművek képesek lesznek hatalmas területeket önállóan feltérképezni, ezáltal megelőzhetik a veszélyes szakaszokon történő hajózást, legyen szó például a sarkvidéki – sokszor a semmiből felbukkanó – jéghegyekről. Ha ezeket a hajósok túl későn veszik észre, akkor az akár végzetes következményekkel is járhat.

A cég szerint egy „hagyományos” tengeri kutatóhajó egy héten át történő használatával annyi káros anyag keletkezik, mint amennyit száz autó bocsát ki egy teljes év alatt. A megújuló energiaforrásokat használó vízi járművek azonban hónapokig képesek működni mindenféle károsanyag-kibocsátás – üvegházhatású gázok vagy zajszennyezés – nélkül.

Az autonóm „vitorlást” az Atlanti-óceánon bocsátanák vízre még idén nyáron. A kapcsolódó szenzoroknak, kameráknak és kommunikációs eszközöknek köszönhetően értékes információkat gyűjthetnek a veszélyeztetett tengeri állatok védelmében. A Dolgok Internete (IoT) technológiát is alkalmazó projekt segíthet a kevesebb üzemanyag-felhasználással járó vízi útvonalak meghatározásában és a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatásainak jobb megértésében is.

A robothajó Kanadából indulva 5.000 kilométert tesz majd meg, hogy aztán Írországban köthessen ki. Siker esetén ez lesz az első, autonóm vízi jármű által önállóan megtett út. Az természetesen már más kérdés, mi történik nem várt események – például vihar – esetén, valamint, hogy mennyire lesz biztonságban a hajó az út során.

Forrás: