Smart5Grid: 5G támogatás az európai okoshálózatoknak

Kapcsolódó cikkek

Smart5Grid: 5G támogatás az európai okoshálózatoknak

Smart5Grid: 5G támogatás az európai okoshálózatoknak

energia

1 perc

Az EU Horizon 2020 jelentős támogatást nyújt a modern intelligens hálózatokhoz igazodó, újgenerációs platform kifejlesztéséhez.

A januárban indult, három évig tartó, 8,2 millió eurós uniós projekt célja az ötödik generációs hálózati megoldások fejlesztése az energetikai területen.

Az alapvető elképzelések szerint az 5G az első olyan globális technológiai szabvány, amely a többi között az energiaágazat jövőbeni felhasználási lehetőségeihez igazodik majd. Ezzel garantálva, hogy mind a rádió-, mind az alaphálózat teljesítménykövetelményei teljesüljenek a végpontok közötti megfelelő késleltetés, megbízhatóság és hozzáférhetőség biztosítása mellett.

Mostanáig azonban kérdéses volt, hogy szükség van-e az okoshálózati funkciók és hatékonyság 5G támogatására az alacsony feszültségű eszközök integrálása révén, az energiaigény és -terhelés egyensúlyának biztosítása mellett.

Az intelligens hálózatok azonban szemmel láthatóan egyre bővülnek. Ez a Smart Energy szerint leginkább a középfeszültség szintjén, a szekunder alállomások és az elosztott energiaforrások, valamint a szekunder és primer alállomások között valósul meg.

A Smart5Grid célja a modern intelligens hálózatok négy alapvető funkciójának biztosítása. Ez az automata áramelosztó hálózat hibáinak azonosítását, az automatikusan elhatárolt munkaterületek elosztási szinten történő távfelügyeletét, az ezredmásodperc szintű precíz elosztás fejlesztésének vezérlését és a valós idejű, széles körű, határokon átnyúló területmegfigyelést foglalja magában.

A kezdeményezés keretében alapszintű 5G architektúrát és interfészeket fejlesztenek ki és telepítenek egy nyílt 5G hálózati platform biztosításával, az EU 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G PPP) együttműködés régiós fejlesztéseire támaszkodva. A programban Olaszország, Spanyolország, Bulgária és Görögország vesz részt.

A Smart5Grid egy nyílt 5G kísérleti üzemet is tervez kiépíteni az új és meglévő újgenerációs szolgáltatások és a harmadik felek (például kis- és középvállalkozások, fejlesztők, mérnökök) által létrehozott alkalmazások támogatására. Továbbá egy nyílt hozzáférésű, NetApp adattárat is elérhetővé tesznek.

A programot az olasz Enel energetikai vállalat vezeti, a résztvevők között pedig 24 energiaipari és ipari partner található. Az új üzleti modellek megjelenése várhatóan ezen a területen is érezteti majd hatását.