Szenzorok tömegét vetették be a mini lakóparkban

Kapcsolódó cikkek

Szenzorok tömegét vetették be a mini lakóparkban

Szenzorok tömegét vetették be a mini lakóparkban

energia

2 perc

A belső hőmérsékletet monitorozó kísérleteket Európa legnagyobb építőanyagokat összehasonlító kutatóparkjában, a Baumit Viva Parkban végezték. A 12 négyzetméter alapterületű tesztházak mindegyikében 30-nál több érzékelőt helyeztek el, amelyek évente több millió adattal szolgálnak.

Nehezen elviselhető, akár 30-40 Celsius fok feletti hőmérsékletre is felmelegedhetnek kánikula idején egyes házak. Kutatók több évszakon át vizsgálták a különböző épületeket, mérve a belső hőmérsékletet, hőingadozást, komfortérzetet, és jelentős eltéréseket tapasztaltak.

Mindenki szeretné otthonában a legkényelmesebb klímát élvezni, azonban egyúttal a fűtési és hűtési költségek is jelentősek lehetnek. Az ideális belső hőmérséklet fenntartása érdekében az ingatlan kivitelezése, az anyagok kiválasztása és a helyiségrendezés is kiemelten fontos.

A Baumit kutatói legalább 5°C-kal alacsonyabb belső hőmérsékletet mértek a szigetelt házakban, mint a szigeteletlen ingatlanokban egy olyan kánikulai napon, amikor a kinti hőmérséklet a 36 fokot is meghaladta.

A szigetelt, téglából vagy betonból készült házak hőmérői ugyanis átlagosan 26 fokot mutattak, míg a fa gerendaházak és a könnyűszerkezetes épületeké 28-29 közötti fok volt. A szigeteletlen téglaházak belső hőmérséklete azonban elérte, sőt meg is haladta a 30 fokot.

A kísérleteket a Baumit Viva Parkban végezték. A területen 13 darab teljesen egyforma, azonos tájolású, 12 négyzetméter alapterületű ház található. Azonos kialakítással és berendezéssel, mindegyikben harmincnál több érzékelővel, amelyek évente több millió adattal szolgálnak. A házak azonban különböző anyagokból és szigeteléssel készültek, így a teljes park alkalmas a különbségek alapos feltérképezésére. Több egyetem is végez itt kutatást, illetve a cég kutatási és fejlesztési részlege is használja az új termékek fejlesztése és tesztelése során.

A téli kísérletek során azt szimulálták, milyen hatással jár a fűtés 48 órás kimaradása az egyes épületekben. A külső hőmérséklet 0 és 12 fok között változott az időszak alatt. A legjobban szintén a szigetelt, 25 centiméter vastag tégla vagy betonból készült házak tartották a szobahőmérsékletet, ezek 15-17 fokra hűltek. A könnyűszerkezetes és fa gerendaházakban 11-13 Celsius fokot mértek két nap után, míg a szigeteletlen téglaház szobájában mindössze 4 fok volt. 

A teljes cikket itt olvashatja el.