Támogatással lehetnek okosabbak a távfűtéses lakások

Kapcsolódó cikkek

Támogatással lehetnek okosabbak a távfűtéses lakások

Támogatással lehetnek okosabbak a távfűtéses lakások

energia

2 perc

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium lezárult pályázata a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatású gázkibocsátását és javítja energiahatékonyságukat – emelte ki Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A minisztérium tavaly szeptemberben megnyitott pályázata március végén zárult le. Az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátorcsere alprogram (ZFR-TÁV/2019) az érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyság növelését eredményező és a fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokat segíti elő.

A kiírásra 336 érvényes pályázatot nyújtottak be megközelítőleg 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, összesen több mint 28 ezer lakásra.

Az energetikai korszerűsítéseket több társasház évek óta tervezte, a célzott támogatás lehetővé teszi a régóta időszerű fejlesztések megvalósítását. Az átlagos támogatási igény nagyságrendileg 7,5 millió forint, ami lakásonként átlagosan 90 ezer forintnyi támogatást jelent. A pályázat eredetileg 2 milliárd forintos keretösszege a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében szükség szerint megemelhető.

Kötelezően okos lesz a felújítás

Az okosmérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása kötelező műszaki tartalomként szerepelt a pályázatban. A távfűtött lakásokban lakók így nem drága külön mérőkkel, hanem okosköltségosztókkal szerelhetik fel a radiátorokat, szabályozhatóvá téve a fűtési rendszert.

A nemzetközi tapasztalatok alapján önmagában ezzel a költséghatékony megoldással – szigetelés, ablakcsere és minden egyéb beavatkozás nélkül is – legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Kaderják Péter kiemelte, hogy az érintett lakások fűtési rendszereinek felújítása hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv része, hogy a jövőben is segítik a magyar háztartásokat abban, hogy okosmérők beszerelésével saját maguk dönthessenek energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről.