Újabb környezettudatos SIM-kártyát vezet be a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Újabb környezettudatos SIM-kártyát vezet be a Vodafone

Újabb környezettudatos SIM-kártyát vezet be a Vodafone

energia

2 perc

Fenntarthatósági stratégiája részeként új, úgynevezett ecoSIM kártyát tesz elérhetővé ügyfelei számára a Vodafone. Nem ez az első ilyen lépés a szolgáltató részéről: tavaly a műanyag-felhasználás csökkentése jegyében a SIM-kártyák méretét felezték le, idén augusztusban pedig eSIM-et vezetett be a Vodafone Magyarország. Az ecoSIM-et a társaság a teljes európai piacán, valamint Egyiptomban, Törökországban és Dél-Afrikában is bevezeti.

A Vodafone hazánkban a SIM-kártyák terén is zöld lépéseket tesz: egy éve felére csökkentették a klasszikus kártyatartók méretét, ez év augusztusától plasztikkártya mentes – úgynevezett eSIM-et –, most pedig újabb, kisméretű környezettudatos ecoSIM-et vezettek be.

Az újítás nem csupán hazánkban érhető el: a Vodafone ecoSIM-kártyái immár a szolgáltató mind a 12 európai piacán elérhetőek, továbbá Egyiptomban, Törökországban és Dél-Afrikában.

Azon készülékek vásárlása esetén melyek támogatják az elektronikus SIM-kártyákat, a Vodafone akár plasztikmentes, úgynevezett eSIM-et, míg a nem eSIM-kompatibilis készülékek esetében 100%-ban újrahasznosított műanyagból előállított ecoSIM-eket biztosít.

A régi kártyák készletkiürítését követően a telekommunikációs vállalat hazánkban csak eSIM és ecoSIM kártyákat kínál új készülékvásárlások esetén. Természetesen mindkét esetben teljes értékű, a korábbi SIM funkciókat maximálisan támogató, természetkímélő megoldásról van szó, amellyel a társaság ökológiai lábnyomát kívánja csökkenteni.

A Vodafone még 2019 decemberében tűzte ki célul, hogy 2020. áprilisig felére csökkenti a nem alapvető műanyagok felhasználását kiskereskedelmi hálózatában, valamint irodai telephelyein. Ezen fenntarthatósági stratégia részeként a szolgáltató vállalta, hogy a SIM kártyákhoz szükséges tartók méretét felére csökkenti. Az intézkedés elképesztő eredményt hozott: 2020 decemberéig 1,6 tonna műanyagot spórolt meg a vállalat.

A kártyatartók méretének megfelezésével a szolgáltató évente globálisan mintegy 340 tonnával csökkentette a SIM-kártyák előállításához felhasznált műanyag mennyiségét, ami 1760 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg.

A Vodafone által bevezetett EcoSIM – ugyanebben az anyaghatékony, félméretű kártyaformátumban további 320 tonna új műanyag előállítását teszi szükségtelenné évente – amely további 1280 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezheti évente.