Vezeték nélkül: ez lehetne az újabb áttörés a viselhető eszközöknél

Vezeték nélkül: ez lehetne az újabb áttörés a viselhető eszközöknél

Vezeték nélkül: ez lehetne az újabb áttörés a viselhető eszközöknél

energia

2 perc

Az otthonok egyre okosabbak, a házi használatú drónok és a hordozható egészségmegőrző, fitnesz- és orvostechnikai eszközök szédítő sora pedig elárasztja a piacot, de még mindig van bőven további tér a fejlesztésekre. A rádiófrekvenciás töltés lehetősége például sok mindent felülírhat.

A viselhető eszközök már ma is különleges funkciókra képesek. Például az OrCam és a Google kiterjesztett valóságot megjelenítő okosszemüvege felismeri a szöveget, a tárgyat, követi a szemet, idegen nyelvet fordít és arcfelismerő képességgel is rendelkezik. Képzelje csak el: a külföldi utazás során csupán felteszi az okosszemüveget, így anyanyelvén olvashatja a feliratokat. Vagy nézzük azt az okosórát, amely személyazonosító eszközként is használható például a csatlakoztatott autók és az intelligens otthonok nyitásához, zárásához, valamint vezérléséhez. Az okosóra képes lehet akár az életveszélyes helyzetek jelzésére vagy a jövőbeni egészségügyi problémák felismerésére.

Az egyik legfőbb akadály ezek előtt az eszközök előtt a korlátozott méretű akkumulátor. A mai viselhető kiegészítők nagy részét akár naponta tölteni kell, és mivel igazi vezeték nélküli töltés (amely távolból is működik) még nem elérhető, így könnyen előfordulhat, hogy megfelelő energiaforrás hiányában átmenetileg használhatatlanná válik a készülék. Egyelőre ezen a téren a rádiófrekvencia ígérkezik a legalkalmasabb megoldásnak, mert az energia továbbításánál nem képezne akadályt a fal vagy bármilyen más tárgy.

Mivel még nem ismert, hogy mennyi az a maximum teljesítmény, amely az emberi szervezetben még nem okoz kárt, jelenleg szigorú szabályokhoz kötik, hogy mennyi rádiófrekvenciás energiát lehet továbbítani; a jövőbeli kutatások függvényében lehet majd növelni az engedélyezett átadás mennyiségét. A vezeték nélküli töltésben – különösen a rádiófrekvenciás energiaátvitel esetén – megvan annak a lehetősége is, hogy minimalizálja a zavaró tényezőket, így zökkenőmentesen történhet a töltés.

A vezeték nélkül tölthető IoT-eszközök használata borítékolható, hogy még inkább meg fogja változtatni az életünket, hiszen a technológia elterjedésével egyre gyakoribbá válhat az olyan készülékek használata, melyek folyamatosan viselhetőek, így képesek lehetnek olyan feladatokra, amelyeket ma még nem tudnak ezek a kütyük biztonságosan ellátni.

Forrás: TechCrunch