Világítson okosan és hatékonyan a kertben is!

Kapcsolódó cikkek

Világítson okosan és hatékonyan a kertben is!

Világítson okosan és hatékonyan a kertben is!

energia

2 perc

Az őszi estéken is jól jöhetnek a különféle kültéri megoldások.

A cikk első részében a Philips Hue és a Lifx termékeit vizsgáltuk meg. Most pedig tovább folytatjuk a sort.

Control4

A kifejezetten okosotthonokra specializálódott amerikai cég elsősorban olyan kivitelező vállalkozásokkal működik együtt, amelyek már az ingatlanok építésekor integrálják a fejlesztéseiket. Ugyanakkor kész otthonokhoz is kínálnak különféle termékeket.

Idetartozik kültéri használatra szánt világítási rendszerük is. A sokféle színben elérhető termékeket mozgásérzékelővel és szenzorokkal látták el, de a kapcsolódó okostelefonos alkalmazással és az Apple Watch applikációs keresztül is vezérelhetők.

A testre szabott rendszer azt jelenti, hogy a lámpákat pontosan úgy helyezik el, ahogyan azt a megrendelő szeretné. Legyen szó fal vagy kerítés menti világításról, csak a kert egy részének megvilágításáról vagy a medencéről.

Ring Floodlight Cam

Habár ez a termék kissé kilóg a sorból, mivel nem hangulatvilágítási céllal készült, műszaki szempontból mégis egy innovatív kültéri – bár inkább biztonsági – megoldásról van szó. A készülék időjárásálló, két világítótestet és egy kétirányú hangfunkciós biztonsági kamerát foglal magában. Mindegyik készülék a Ring okostelefon alkalmazással vezérelhető.

A gyártó videós okoscsengőihez hasonlóan mozgás észlelése esetén ez a fejlesztés is azonnali figyelmeztetést küld a felhasználó okostelefonjára. A tulajdonos igény szerint élő közvetítést is kérhet, és hangosan figyelmeztetheti az illetéktelen behatolót, hogy kamera rögzíti minden mozdulatát. A felvételek későbbi visszanézés céljából a Ring szerverére kerülnek elmentésre.

Sylvania Lightify

A Philips Hue-hoz hasonlóan ez is egy időjárásálló PAR38-as típusú okosizzó. A ZigBee vezeték nélküli kommunikációs protokoll alapján működő darab az Amazon Alexa virtuális asszisztenssel és a SmartThings-hub okosotthonvezérlővel is kompatibilis. A termék a Google Assistant segítségével is irányítható, de csak közvetett módon, mivel a felhasználónak ebben az esetben első lépésként egy kompatibilis, intelligens otthonokhoz fejlesztett központi egységhez (hub) kell csatlakoztatnia.

A gyártó szerint a fényforrás kültéri teraszokon, a bejárat vagy a garázs felett is használható. Hátránya viszont, hogy csak fehér színben érhető el. Így esetében csak a fényerő és a hőmérséklet változtatható, ami csak a meleg narancstól a hűvös kék-fehérig terjedő „színskálát” jelenti.

Forrás: