Virtuális valóság az áramhálózatok tervezésében

Kapcsolódó cikkek

Virtuális valóság az áramhálózatok tervezésében

Virtuális valóság az áramhálózatok tervezésében

energia

2 perc

A CIGRE szakkiállításon bemutatott VR-alapú alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók már a projekt kivitelezése előtt ellenőrizhessék a tervezett rendszer paramétereit.

Az ABB a Párizsban augusztus 27-31. között expón mutatta be, hogy a 3D-t és VR-t ötvöző tervezési eszközével új szintre emeli a villamos hálózatok digitális tervezési technológiáját. Az ABB Ability platformra alapozott eszköz iparág-szerte ugrásszerű változást hozhat a tervezési technológiában, optimalizálhatja az energetikai infrastruktúra, köztük az alállomások építési folyamatát, azokat biztonságosabbá, nagyobb hatásfokúvá és költséghatékonyabbá teheti.

Hogyan is működik a gyakorlatban?

A VR-szemüveget felvevő felhasználók mint „avatarok” végigjárhatják és ellenőrizhetik a projektek egyes szakaszait.  A technológiát a FACT alállomások, a HVDC állomások, valamint a digitális, váltakozó áramú (AC) alállomások építési folyamataiban lehet majd használni.

A technológia a konzultáció és a tervezési folyamat korai fázisaiban és végellenőrzési fázisában egyaránt használható. A projekt korai fázisaiban végzett VR-alapú tervellenőrzés lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek „megtekintsék”, és még a megvalósítás előtt módosítsák a létesítményterv bizonyos elemeit, így például a térbeli elrendezést. De arra is lehetőség nyílik, hogy optimalizálják a berendezések helyigényét, és előre kezelni tudják az egészségvédelmi és biztonsági problémákat.

A technológia alkalmazása azt is lehetővé teszi majd, hogy az érdekelt felek – akár távoli helyszínekről is – részt vehessenek a tervezési folyamatban. Ez jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy javuljon a kommunikáció és a megértés a kivitelező és az ügyfelei között, és lerövidüljön a tervellenőrzésekhez, egyeztetésekhez szükséges idő – összegezte az ABB.