Víz alatti forradalom: meghódítaná az óceánokat a robotkígyó

Kapcsolódó cikkek

Víz alatti forradalom: meghódítaná az óceánokat a robotkígyó

Víz alatti forradalom: meghódítaná az óceánokat a robotkígyó

energia

3 perc

A mélytengeri olaj- és gázipari ágazat hatalmas infrastruktúrával rendelkezik, amelynek fenntartása igen költséges. Kutakat, egyéb berendezéseket és több ezer kilométernyi csővezetéket kell telepíteni, majd folyamatosan ellenőrizni és javítani. Jó hír tehát, hogy jelenleg olyan korszerű víz alatti drónok és robotok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek biztonságosabbá, olcsóbbá és kevésbé szennyezővé tehetik ezt a munkát.

Ilyen például az Eelume, a hat méter hosszú, kígyószerű fejlesztés mindkét végén érzékelőkkel és kamerával van felszerelve. A dokkolóállomásán akár 500 méter mélységben is tartható hat hónapig anélkül, hogy vissza kellene hozni a felszínre.

Az önhajtású robot akár 20 kilométert is megtesz anélkül, hogy vissza kelljen térnie a feltöltő állomásához. Képes az olyan különböző alkatrészek lecserélésére, mint például a víz alatti szelepeket működtető eszközök vagy a tengeri növények és az üledékek eltávolítására szolgáló tisztító kefék.

„Számos olyan mélytengeri kút- és csővezeték-rendszer van, amelyek karbantartási munkáit ma már pilóta nélküli járművek végzik. Ezeket azonban általában egy teljes legénységgel rendelkező hajón kell a tengeri telepítés (offshore) helyére kiszállítani, majd a felszíni hajó fedélzetéről távolról üzemeltetni. Ennek napi költsége akár a 100 ezer dollárt is elérheti” – mondta Pål Liljebäck, az Eelume Subsea Intervention technológiai vezetője a CNN Business-nek.

A trondheimi székhellyel rendelkező társaság a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetemből fejlődött ki. Liljebäck szerint annak köszönhetően, hogy a robot képes egy dokkolón töltődő tengeralattjáróként funkcionálni, bármikor mozgósítható ellenőrzések és beavatkozási feladatok elvégzésére, és ezáltal csökkenti a költséges felszíni hajózás szerepét.

A moduláris felépítés lehetővé teszi, hogy a különféle alkatrészek könnyen cserélhetőek legyenek.

Eelume képes önállóan elvégezni azokat a feladatokat, amelyeket egy szárazföldi vezérlőteremből jelölnek ki a számára – beleértve a videók és adatok visszaküldését is. A speciális kialakításának köszönhetően szűk helyen is elfér, és a kígyószerű mozgásával erős áramlatban is egy helyben tud maradni. A tenger alatti dokkolóállomás lehetővé teszi, hogy a felszíni időjárástól függetlenül bármikor bevethető legyen.

Tör előre a víz alatti robottechnológia

Elemzők szerint a víz alatti robotikai piac értéke globális szinten 2025-ben már elérheti a 7 milliárd dollárt. Ezenfelül több más olyan vállalat is működik, amelyek innovatív mélytengeri drón- és robottechnológiák forgalmazásával foglalkoznak.

  • A Saipem nevű olasz olajmező-szolgáltató cég létrehozta a Hydrone-R elnevezésű víz alatti drónját, amely képes akár 3000 méterig is lemerülni az építési és karbantartási munkák során.
  • A Houston Mechatronics amerikai startup kifejlesztette az Aquanaut tengeralattjáró robotot, amely távolról is vezérelhető és önállóan is képes működni.
  • A svéd Saab Seaeye Falcon járművét pedig már most használják különböző ellenőrző feladatok elvégzésére Chile halgazdaságaiban.

Az Eelume első befektetőinek egyike az Equinor norvég olajcég volt. „A karbantartás és a javítás költséghatékonyabb elvégzése csökkenti a kiadásainkat. A munkatársainknak nem kell többé veszélyes körülmények között a tengeren dolgozniuk, hanem képesek ugyanazt a munkát elvégezni egy szárazföldi vezérlőteremből is” – emelte ki a vállalat vezető mérnöke.

Az olaj- és gázipar jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a mélytengeri kutatás pedig káros hatással lehet a tengeri környezetre. Ugyanakkor Pål Atle Solheimsnes szerint az Eelume a környezet számára is előnyökkel szolgál. „A dízel üzemelésű hajók szén-dioxid-kibocsátása igen magas, az újabb robotikai innovációk azonban szinte semmit sem bocsátanak ki.”

Az Eelume Underea Intervention és az Equinor a végső teszteléseiket még ebben az évben elvégzik az Åsgard kőolaj- és földgázmezőjén. A startupnál azzal számolnak, hogy jövőre bevetik az első robotkígyókat, és azt remélik, hogy 2027-ra a számuk eléri akár az ötvenet is világszerte.

Forrás: