Víztakarékosság az okosvárosban

Víztakarékosság az okosvárosban

Víztakarékosság az okosvárosban

energia

2 perc

Fogyasztóként nehéz átlátni az okoseszközök, automatizált autók és az egyéb kényelmi szempontokra összpontosuló megoldások reklámjain, hogy mi is az okostechnológia valódi lényege és hasznossága.

Az OASC európai okosváros-kezdeményezés szerint egy közepes méretű település bruttó megtakarítása az intelligens megoldásoknak köszönhetően 15% százalék lehet a vízművek esetében, 25% a hulladékgazdálkodásban és 50% a közvilágításban. Bár ezek nagyon bizakodó becslések, mégis jól szemléltetik a piaci optimizmust. A New Jersey Műszaki Egyetem szerint például az Egyesült Államok nagyobb városainak „okosítása” 1,2 milliárd dolláros megtakarítást jelenthetne évente. 

Hiteles esettanulmány

Így is spórolhatnak az áramszámlán a cégek

A témával kapcsolatos jelentések nem a levegőbe beszélnek. Az Iowában található Dubuque város esete jó példa arra, hogy miként hat a lakók mindennapi életére a technológia. 2009-ben a helyi önkormányzat szenzorokat helyezett el szerte a városi vízvezeték hálózaton. A beérkezett adatok alapján a vízszolgáltató és a lakók is pontosabb képet kaptak tényleges vízhasználati szokásaikról, ennek tudatában pedig a szolgáltatónak 7%-os csökkenést sikerült elérnie a teljes felhasznált vízmennyiségben. 

A rendszer használatával hasonló sikereket ért el a város a hibák monitorozásában is. Mivel az érzékelők pontos képet mutatnak a vezetékrendszer állapotáról is, hamar kiderül, ha valahol szivárgás van, vagy valami eltömíti a víz útját. Maguk a lakosok is profitálhatnak ebből – még akkor is, ha a probléma saját házukon belül jelentkezik, hiszen a vízfogyasztási statisztikák alapján könnyen észrevehetik az értékek megszokottól való eltérését. Látva a dubuque-i sikereket, egy ausztráliai városban, Townsville-ben is kialakítottak egy a fentiekhez hasonló rendszert, hasonlóan pozitív eredményekkel. 

A vízellátás természetesen nem minden, hiszen az elektromos hálózatoknál és a gázellátásnál is számos új lehetőséget teremt a technológia. A fejlesztések nemcsak a hibaelhárítási zavarokat csökkentenék, de együttesen jelentősen növelnék a szolgáltatások hatékonyságát, miközben a költségeket folyamatosan a jelenleginél alacsonyabb szinten tartaná. Mivel az adatelemzéshez nincs szükség emberi felügyeletre, az olyan feladatokat is gépekre bízhatnánk a jövőben, mint például a vízóra-leolvasás. 

Összességében látszik tehát, hogy minden befektetés, melyet a városi közműhálózat felújítására költenek, sokszorosan megtérülhet, így az önkormányzatoknak valós érdeke fűződik ahhoz, hogy elgondolkozzanak az M2M (gépek közötti) és IoT (Dolgok Internete) fejlesztések bevezetésén saját településükön is.

Forrás: LinkedIn Pulse