Áram a levegőből Ahogy egyre több eszközt használunk folyamatosan, népszerűvé vált a vezeték nélküli töltés gondolata. Egy feltaláló megtalálta a módját, hogy hálózat nélkül, egyszerűen a levegőből nyerjen ki áramot. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/1444/articles/20151118111913/aram.jpg

Áram a levegőből

2015. november 18. 11:30
2'
Ahogy egyre több eszközt használunk folyamatosan, népszerűvé vált a vezeték nélküli töltés gondolata. Egy feltaláló megtalálta a módját, hogy hálózat nélkül, egyszerűen a levegőből nyerjen ki áramot.

Lord Drayson, a volt brit tudományos államtitkár egy új találmányával arra válalkozik, hogy ingyenes áramot nyerjen ki a levegőből. A Freevolt névre keresztelt technológia egyfajta „újrahasznosítása” annak az energiának, amivel a rádióhullámokat juttatják éterbe a mobilszolgáltatók.

Fölösleges energia

A 3G és 4G telekommunikációs adattornyok ugyanis folyamatosan küldik a jeleket minden irányba, és a fizikusok már régen tudják, hogy az energiamegmaradás törvényének értelmében ezekből a hullámokból valahogyan vissza is lehet nyerni ezt az áramot.

Okosan is tölthetőek az e-autók

Ezen az elven működik a legtöbb vezeték nélküli töltőegység, de ezek mind a hálózati áramról, a töltőállomáson keresztül, közvetlenül a telefonhoz küldik az áramot. Drayson szerint azonban a mobiltornyok által sugárzott rádióhullámok nagy része felhasználatlanul marad, és vissza lehetne nyerni belőlük az energiát.

Szabadalmaztatott találmányával elsősorban a Dolgok Internetét (Internet of Things – IoT) célozza meg, hiszen pont ezek a kisméretű, alacsony fogyasztású szenzorok azok, amelyek szerinte legjobban profitálhatnának ebből az áramból.

Első prototípusa volt egy légtisztaságot mérő kis szenzor, ami áramforrásoktól függetlenül, a levegőből, a Freevolton keresztül kapta meg a működéséhez szükséges áramot.

Értékes hullámok

Egy mobiltechnológiával foglalkozó elemző, Dean Bubley szerint azonban a technológia egyelőre teljesen fölösleges. Ezek az apró szenzorok ugyanis hiába kaphatnak áramot a levegőből, olyan kevés áramot fogyasztanak, hogy egy egyszerű akkumulátor vagy egy apró napelem segítségével ugyanúgy el tudnák végezni a feladataikat.

Arról nem is beszélve, hogy nem teljesen garantált az sem, hogy ez az energia ingyenes lenne, vagy fölösleges. Az is lehetséges, hogy ezzel értékes, amúgy kommunikációra használható erőforrásokat használnának el a Freevolt által működtetett eszközök.

Lord Drayson azonban bízik abban, hogy ez a technológia nem árt a meglévő hálózatoknak, és képesek lesznek olyan mértékben koncentrálni a levegőből kinyert áramot, hogy azzal nagyobb eszközöket is ellássanak. Akkor valóban az IoT előterébe kerülhet, hiszen a gyártóknak nem kell majd plusz infrastruktúrát kiépíteni az eszközök üzemeletetéséhez.

Forrás: BBC

 

A figyelmébe ajánljuk:

Telefontöltő a farmerzsebben

Az okosnadrágok előképe lehet az a farmer, amely egy beépített akkumulátor segítségével lehetővé teszi az iPhone-ok töltését.

Közösségi hálózatépítés

A Dolgok Internetének hatékony működéséhez szükség van egy olyan hálózatra, amin keresztül a sok eszköz kommunikálni tud egymással. A Things Network az első közösségi hálózat, ahol lelkes önkéntesek vállalhatják, hogy adattovábbító pontokkal fedik le városukat.
Olvasson még a témában:

Mit lehet kezdeni az IoT energiaigényével?

Habár a „zéró energiafogyasztás” egyelőre elérhetetlen jövőbeli cél, szakértők szerint sokat lehet tenni azért, hogy a Dolgok Internetére csatlakozó eszközök a mostaninál jelentősen kevesebb áramot fogyasszanak.