A smart metering is erősítheti a tudatos áramfogyasztást Ausztráliában 300 háztartásban teszteltek olyan fogyasztásmérő rendszereket, melyek részletesen közölték a napi adatokat is a felhasználókkal. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2910/articles/20170621114901/aramszamla-sporolas.jpg

A smart metering is erősítheti a tudatos áramfogyasztást

2017. június 22. 11:25
3'
Ausztráliában 300 háztartásban teszteltek olyan fogyasztásmérő rendszereket, melyek részletesen közölték a napi adatokat is a felhasználókkal. A kutatás fő kérdése az volt, hogy mennyire segíthet az okosmérés (smart metering) az energiatudatos fogyasztásban.

A lakástulajdonosok legtöbbször csak a havi közműszámlák alapján tudnak tájékozódni saját fogyasztásukról, ám ezekből legtöbbször hiányzik az a részletesség, amely segítségével kiértékelő lehetne, mennyi áramot használt a család napról-napra vagy hétről-hétre.

Hogyan javítható az energiatudatosság?

A rezsiköltségek nagy terhet jelenthetnek az alacsony jövedelmű családok számára, különösen a leghidegebb és a legmelegebb hónapokban. Az ausztrál kormány ipari, fejlesztési és kutatási minisztériuma éppen ezért új programot hirdetett, mely az alacsony jövedelmű háztartások energiatudatosságára fókuszált. A programban részt vett az Objective Consulting tanácsadócég is, az volt a feladatuk, hogy kiderítsék, miként lehetne hatékonyabban ismertetni a fogyasztásra vonatkozó adatokat a felhasználókkal.

Okosmérés: a fogyasztói szemléletnek is változnia kéne

A projekt során háromszáz ausztrál otthonba telepítettek internetre csatlakoztatott okosmérőket – nagyvárosokban és a vidéki térségben egyaránt. Az eszközök a cég felhőalapú platformjára továbbították az adatokat. Ezekhez a fogyasztók könnyedén hozzáférhettek az interneten, így részletes kiértékelést kaphattak az elhasznált áram mennyiségéről és ennek költségeiről.

A kísérlet elsődleges célja az volt, hogy igazolja vagy cáfolja azt a hipotézist,  miszerint az áramhasználati adatok részletes ismerete megváltoztathatja a fogyasztási szokásokat. A másodlagos kérdés az volt, hogy milyen akadályok állhatnak egy ilyen rendszer kiépítése előtt azoknál a családoknál, ahol az áramszámla a havi jövedelem jelentős részét elviszi.

Ígéretes eredmények

Egy teljes éven keresztül követték a családok fogyasztását, ezen felül pedig kvalitatív kérdőíveket is kitöltettek velük. A kutatásban kontrollcsoportok áramszámláit is ellenőrizték, ahol a résztvevőknek nem volt hozzáférése az áramhasználatra vonatkozó részletes adatokhoz. A technológiát használó fogyasztók körében demográfiai csoportoktól függetlenül is statisztikailag jelentős mértékű, 5 százalékos fogyasztáscsökkenést tapasztaltak.

Több akadályt is azonosítottak a szakemberek, melyek a technológia elterjedését nehezítik: idetartozik a főbérlők ellenzése, a rossz internetkapcsolat, a számítástechnikai ismeretek hiánya, de akár a részletes áramszámla megértésével is akadtak problémák. A legnagyobb hátráltató tényezőnek azonban a rendszer magas telepítési költsége bizonyult. Sok helyen maga az elektromos infrastruktúra is annyira elavult volt, hogy azt is teljesen fel kellett volna újítani az okosmérők beszereléséhez.

Segítenek a célkitűzések

A résztvevők 47 százaléka vallotta be, hogy nehezen tudja előretervezni a rezsikiadásait. A felhőalapú platform beosztást ösztönző funkciója volt a legnagyobb segítség ebben. A megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó napi vagy heti célokat tűzzön ki maga elé, és értesítéseket küld, ha az áramhasználat túllépte a megadott limitet.

A résztvevők 60 százaléka szerint a rendszer segített a fogyasztási minták megértésében, 32 százalék pedig hozzátette, hogy ezáltal sikerült lefaragniuk a számlák összegét. Végső soron a kutatás alapján igazolódni látszik tehát az a feltevés, hogy a megfelelő adatgyűjtés, elemzés és annak rendszeres követése támogathatja a spórolást és az energiatudatosság fejlesztését – akár minden közmű esetében.

Forrás: IoT Hub

A figyelmébe ajánljuk:

Pontatlanok lehetnek az okosmérők?

Az intelligens fogyasztásmérők kényelmet ígérnek a felhasználóknak és hatékonyabb energiagazdálkodást a szolgáltatóknak. Egy független holland vizsgálat ugyanakkor azt igazolta, hogy egyes esetekben a valóságnál akár hatszor nagyobb áramfogyasztást mértek ezek az eszközök.

Az áramkimaradásokat is előre jelezheti az IoT

Az indiai Zenatix a hardvertől a szoftverig minden elemét maga tervezte a WattMan szolgáltatásnak. Az IoT-alapú épületmenedzsment-rendszer akár 30%-kal is csökkentheti az áramszámlát és a meghibásodásokat is idejében jelzi.
Olvasson még a témában:

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Sokat változott a világ a 19. században megjelent első elektromos hálózatok óta, és ma már a villanyáram használata életünk megszokott, természetes részévé vált.

„Okos” fény az éjszakában

Az éjszakai fényeknek is sok hasznát lehet venni, egyrészt sokan nyugodtabban alszanak tőle, másrészt nem kell attól tartaniuk, hogyha elhagyják a hálószobát, akkor nekiütköznek valaminek.