Egyre messzebb jutnak az e-autók Tavaly átlagosan már 270 kilométert tudtak megtenni egy töltéssel az elektromos autók. A hatótávolság 2020-ra várhatóan 450 kilométerre nő – derül ki az IFUA Horváth & Partners tanulmányából. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2952/articles/20170710152200/e-auto-hatotav.jpg

Egyre messzebb jutnak az e-autók

2017. július 10. 15:30
2'
Tavaly átlagosan már 270 kilométert tudtak megtenni egy töltéssel az elektromos autók – derül ki egy friss tanulmányból. A hatótávolság 2020-ra várhatóan 450 kilométerre nő.

Az e-autók átlagos hatótávolsága 2011-ben 150 kilométer, 2014-ben 200 kilométer, 2016-ban pedig 270 kilométer körül alakult. Az IFUA Horváth & Partners szakértői úgy jutottak erre az eredményre, hogy a gyártók által megadott hatótávolságot a Németországban forgalomba helyezett megfelelő típusok számával súlyozták.

Hogyan hódíthatják meg a hazai utakat az e-autók?

A fejlődést a 2016-ban piacra dobott új modellek, illetve azok a régebbi modellek húzzák, amelyek hatótávolságát a gyártók megnövelték. A Tesla Model X 100D a gyártói adatok szerint 565 kilométert tud töltés nélkül megtenni, míg a BMW i3 újabb változata 300 kilométert, a Hyundai Ioniq EV 280 kilométert és az új Nissan Leaf (30 kWh-s akkumulátorral) 250 kilométert.

A hatótávolság növelését vagy nagyobb akkumulátorral, vagy az energiafelhasználás hatékonyságának javításával lehet elérni. Az energiahatékonyság azonban csak kismértékben javult az utóbbi időben, tehát a gyártók inkább nagyobb akkumulátorokat szereltek a kocsikba. 

A legnagyobb hatótávolsággal rendelkező e-autó, a Tesla Model S 100D ma már 632 kilométerre is eljut két töltés között a gyártó közlése szerint. Bár a többi járműhöz képest drága, de tavaly ez a modell a harmadik helyen állt a forgalomba helyezések száma szerinti toplistán Németországban. Mindez igazolja a Tesla stratégiai döntését, nevezetesen, hogy a kisebb városi autók helyett a nagy távolságokat megtenni képes modellekre fókuszál. 

A hatótávolság további növekedésére lehet számítani, mert a nagy gyártók – a Porsche, az Audi, a Volkswagen, a Daimler és a Ford olyan elektromos autókat tervez 2020-ra, amelyek hatótávolsága jóval meghaladja a 300 kilométert.

Így például az Opel Ampera-e, amelynek értékesítését Norvégiában kezdték el májusban, egyhuzamban már 520 kilométert tud megtenni. Ezért a szakértők arra számítanak, hogy 2020-ra az újonnan forgalomba helyezett, tisztán elektromos meghajtású gépkocsikkal átlagosan már mintegy 450 kilométert lehet majd autózni egyetlen töltéssel.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Sokat változott a világ a 19. században megjelent első elektromos hálózatok óta, és ma már a villanyáram használata életünk megszokott, természetes részévé vált.

„Okos” fény az éjszakában

Az éjszakai fényeknek is sok hasznát lehet venni, egyrészt sokan nyugodtabban alszanak tőle, másrészt nem kell attól tartaniuk, hogyha elhagyják a hálószobát, akkor nekiütköznek valaminek.