Energiamenedzsment okosan A Centrica és az SAP együttműködésének köszönhetően létrejöhet egy átláthatóbb felhőalapú energiagazdálkodási rendszer, mely kihasználja az Internet of Things technológiában és az adatküldő szenzorokban rejlő lehetőségeket. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3016/articles/20170802150606/energiamenedzsment-sap.jpg

Energiamenedzsment okosan

2017. augusztus 3. 13:40
2'
A Centrica és az SAP együttműködésének köszönhetően létrejöhet egy átláthatóbb felhőalapú energiagazdálkodási rendszer, mely kihasználja az IoT-szenzorokban rejlő lehetőségeket.

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) számos módon hatékonyabbá teheti a különböző gyárak, üzemek, ipari létesítmények működését, hiszen az internetre és egymáshoz kapcsolódó szenzorok segítségével nagy mennyiségű értékes adat gyűjthető a vállalat tulajdonában álló eszközök állapotáról, hatékonyságáról.

Az energiahatékonyságot is növelheti a gépek összekapcsolása

Az egyik ilyen kiemelt terület az energiamenedzsment. A Centrica brit közműszolgáltató még 2015-ben vásárolta fel a vezeték nélküli szenzorokat gyártó Panoramic Powert, és mintegy negyvenezer egység telepítésével segített ügyfeleinek hatékonyabban ellenőrizni az áramfogyasztásukat.

Most az SAP-val történő együttműködés során a szoftverszolgáltató vállalat felhőalapú rendszerét használva még átláthatóbban tudják prezentálni az adatokat, így épületre vagy eszközökre lebontva is ellenőrizhető a fogyasztás. Természetesen ahogy Gil Perez,  a német vállalat IoT-felelős vezető munkatársa is megjegyezte, önmagában az adatok gyűjtése még nem vezet sehova.

„Az első kérdés, melyet érdemes feltenni, amikor egy vállalat a szenzorok telepítése mellett dönt a különböző épületekben, hogy okosan használják-e az energiát. Gyakran előfordul például, hogy az érzékelők beüzemelése után derül ki, hogy a dolgozók égve hagyják a lámpákat a munkaidőn kívül is. Az ilyen és ehhez hasonló figyelmetlenségek kiiktatásával, feltérképezésével is azonnali megtakarításokat lehet elérni” – tette hozzá.

Szintén fontos a cégek esetén a korrelációk megfigyelése. Ha például a negyedévi adatok alapján a növekedő áramhasználatot növekedő profit is kíséri, valószínűleg minden rendben van, azonban ha csak az energiafogyasztás emelkedik, a bevételek pedig stagnálnak, érdemes utánajárni, hogy mi lehet az oka a hirtelen felmerült különbségnek.

Végső soron tehát az IoT és az energiamenedzsment okos párosítása komoly előnyökkel járhat bármely vállalat életében, első körben például könnyen felmérhetőek és csökkenthetőek a pazarlások, valamint az elkerülhető kiadások.

Forrás: Computerworld UK

A figyelmébe ajánljuk:

Az áramkimaradásokat is előre jelezheti az IoT

Az indiai Zenatix a hardvertől a szoftverig minden elemét maga tervezte a WattMan szolgáltatásnak. Az IoT-alapú épületmenedzsment-rendszer akár 30%-kal is csökkentheti az áramszámlát és a meghibásodásokat is idejében jelzi.

A negyedik ipari forradalom és a robotika

Az internetre kapcsolt szenzoroknak, a felhőalapú számítástechnika alkalmazásának és az együttműködő robotoknak köszönhetően a gyárak olyan teljesítményszinteket érhetnek el, amelyeket a múltban csak elméletben gondoltak megvalósíthatónak.
Olvasson még a témában:

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Sokat változott a világ a 19. században megjelent első elektromos hálózatok óta, és ma már a villanyáram használata életünk megszokott, természetes részévé vált.

„Okos” fény az éjszakában

Az éjszakai fényeknek is sok hasznát lehet venni, egyrészt sokan nyugodtabban alszanak tőle, másrészt nem kell attól tartaniuk, hogyha elhagyják a hálószobát, akkor nekiütköznek valaminek.