IoT-alapú vízgazdálkodás az aszályok ellen A Dolgok Internete nagy segítséget jelenthet a mezőgazdasággal foglalkozók számára, akik folyamatosan próbálnak új megoldásokat keresni a vízgazdálkodás problémáira. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2986/articles/20170720110147/ontozes.jpg

IoT-alapú vízgazdálkodás az aszályok ellen

2017. július 21. 10:55
4'
A Dolgok Internete nagy segítséget jelenthet a mezőgazdasággal foglalkozók számára, akik folyamatosan próbálnak új megoldásokat keresni a vízgazdálkodás problémáira. A felelős környezetgazdálkodás gyakorlati jelentőségén túl az IoT használatával a költségek is csökkenthetők.

Az optimistább becslések szerint a Dolgok Internete, a hálózatok és az adatgyűjtés segítségével akár 25%-kal is csökkenthető a vízfelhasználás. 

Súlyosbodó körülmények

A víz használatát érintő törvények általában szárazság idején lépnek működésbe – például az Egyesült Államok meghatározott területein. A texasi mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az államban, ahol 248 ezer farm terül el mintegy 52 millió hektáron, a gazdálkodók többsége a hosszantartó szárazsággal küzd.

2017 májusában például a Nemzeti Aszályenyhítő Központ adatai alapján a termőréteg nedvessége (a talaj mezőgazdasági használatra való alkalmasságát jelző indikátor) az állam egészét tekintve 50 százalékban, egyes területeken pedig 100 százalékban volt alacsony vagy nagyon alacsony szinten. Ez azt jelenti, hogy ezek a farmok az Egyesült Államok legszárazabbjaiként alkalmatlanok a növénytermesztésre vagy állatok legeltetésére. 

Nem Texas az egyetlen állam, ahol szélsőséges időjárási körülmények uralkodhatnak – a gazdálkodók több más államban is soha nem látott hosszúságú aszályos időszakokkal szembesülnek. A Nemzeti Óceáni és Légköri Szövetség szerint Floridában és Kaliforniában is hatalmas legelőkön okoz komoly gondot a súlyos szárazság, és az ország déli és délnyugati részén is közepesen súlyos a helyzet. Még azokban az államokban is, ahol rendszeres a csapadék, preventív haszna lehet a gondos beosztásnak. A növénytermesztők és állattenyésztők számára technológiai oldalról a Dolgok Internete (IoT) és a gépek közötti kommunikáció (M2M) nyújthat komoly segítséget.

Optimalizált fogyasztás az IoT segítségével 

A múltban a vízgazdálkodás a farmok számára azt jelentette, hogy a gazdálkodó korán reggel felkelt, elautózott minden egyes öntözött területhez, vízgyűjtő gödörhöz és víztározóhoz, leolvasta az adatokat, aztán eldöntötte, hogyan osztható be a fennmaradó víz. Mivel ezek a területek egymástól sokszor hatalmas távolságra terültek el, az adatok begyűjtése sokáig tartott. Ahhoz, hogy a tulajdonos ezt a feladatot teljesítse, vagy kevesebb ideje maradt az érdemi munkára, vagy fel kellett vennie egy dolgozót erre, ami növelte a költségeit.

Kánikula: az M2M az okosöntözésben is segít

Manapság viszont az öntözési folyamat az IoT segítségével is automatizálható. Az állatok mozgását figyelő készülékek pedig abban segítenek a tulajdonosnak, hogy jelzik, melyik állat milyen gyakran fordul meg az itatóknál. A példákat hosszasan lehetne sorolni: az esővizes hordókat monitorozó készülékek például követik, hogy mennyi víz gyűlt össze a csapadékból, de akad olyan szenzor is, amelyik arra figyelmeztet, hogy a birtok melyik részén van szükség öntözésre. 

Dél-Karolinában az avokádótermesztők már egy ideje IoT segítségével követik a fák körüli föld nedvességtartalmát. Az avokádónak például rengeteg vízre van szüksége a növekedéshez, és a Dolgok Internete által működtetett locsolórendszerek a megfelelő mennyiségű öntözővíz kijuttatása után leállnak, így akadályozva meg a vízpazarlást.

Együttműködő hálózatok 

Ha a szenzorokat, mérőeszközöket egyenként, hálózat jelenléte nélkül kellene ellenőrizni, az ugyanannyi időt venne igénybe, mint amikor a gazda régebben is manuálisan ellenőrizte a vízszinteket. Éppen ezért a speciálisan az agrárcégekre kialakított, a távoli területeken is működő IoT-hálózatok jelenthetik a gazdálkodóknak a megoldást. Ezek a rendszerek a központi monitorozáson kívül egyszerűen, egy applikáción keresztül is informálják a farmert a valós idejű adatokról.

A növénytermesztők és állattenyésztők többféle megoldás közül választhatnak attól függően, hogy mire van szükségük. A mobilhálózatok például a sokféle adatot begyűjtő készülékkel felszerelt farmoknak lehetnek ideálisak, ahol az állandó kommunikációs kapcsolatra és az azonnali beavatkozásra lehet szükség, például egy több száz hektáros, száraz területen fekvő gyümölcsös esetében. 

Ugyanakkor azoknak a gazdálkodóknak, akiknek elég, ha naponta néhányszor kapnak információt a megfigyelt paraméterekről, egy kevesebb energiát igénylő low-power wide area (LPWA) hálózat költséghatékonyabb megoldást jelenthet.

Forrás: IoT Now

A figyelmébe ajánljuk:

Öntözze interneten keresztül a növényeit

Nem tudja, kire bízza szobanövényei öntözését, amikor elutazik? Esetleg sorozatosan kiszáradnak, mert mindig elfelejti meglocsolni őket? Ez az okosöntöző nemcsak az optimális vízellátást biztosítja, de színkódjaival emlékeztető- és jelzőfunkciót is betölthet.

Így segít az IoT a szarvasmarhatartóknak

A szabadon tartott szarvasmarháknál a borjú születése sokszor nem várt kockázatokkal járhat, ha pedig a gazda pedig nem tud időben ott lenni, akkor az a legrosszabb esetben akár mindkét állat életébe kerülhet.

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Tajvan régebben egyet jelentett a játékgyártással és az elektronikai alkatrészekkel, de az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert.
Olvasson még a témában:

Mit lehet kezdeni az IoT energiaigényével?

Habár a „zéró energiafogyasztás” egyelőre elérhetetlen jövőbeli cél, szakértők szerint sokat lehet tenni azért, hogy a Dolgok Internetére csatlakozó eszközök a mostaninál jelentősen kevesebb áramot fogyasszanak.