Kisokos az okoshálózatokhoz A Dolgok Internete (IoT) sok iparágban, így például az energiaszektorban is jelentős innovációkat hoz. A hatékonyabb üzemeltetés mellett az optimalizált energiafogyasztásban is előrelépést jelenthet az okostechnológia. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3189/articles/20171011131701/okoshalozatok-kisokos.jpg

Kisokos az okoshálózatokhoz

2017. október 11. 17:05
2'
A Dolgok Internete sok iparágban, így például az energiatermelésben és -szolgáltatásban is jelentős innovációkat hoz.

Korábban már írtunk arról, hogy miként jutottunk el az áramhálózatokat kiszolgáló okosmérőktől kezdve a valódi okoshálózatokig, most vegyük sorra, hogy milyen újszerű megoldásokat lehet elvárni a jövő áramszolgáltatóitól.

Kétirányú kapcsolat

Intelligens stratégia az energetikai piacon

A fogyasztók ma már nemcsak használják, hanem sokszor termelik is az elektromos energiát. Ezt a kétirányúságot az intelligens hálózatok jól kezelik, ráadásul segítségükkel energiát takaríthatunk meg, csökkenthetjük a költségeket, a rendszer pedig használhatóbbá és átláthatóbbá válik. Mivel így könnyebb a fellépő hibákat is felfedezni, izolálni és helyrehozni, az ellátás megbízhatóbbá válik.

Az sem utolsó szempont, hogy az energiaszükséglet aktív menedzselésének köszönhetően a felhasználók optimalizálhatják saját fogyasztásukat, mindez pedig végső soron erőforrásokat takarít meg és hozzájárulhat a környezet védelméhez is.

Rugalmas termelés és hatékony elosztás

Az elektromos hálózatok körüli legnagyobb kihívás jelenleg a tárolás. Az intelligens hálózatok ebben is segítenek, és hatékonyabbá tehetik az erőforrás-menedzsmentet. A legnagyobb előnyüknek ugyanakkor az energiafelhasználás optimalizálását tartják, ami például megfelelő tarifacsomagok bevezetésével csökkentheti a csúcsidőszakok túlterheltségét, és a fogyasztás egy részét a völgyidőszakokba terelheti.

Energetika okosan

Az Internet of Things (IoT) a felvázolt folyamatban tölthet be fontos szerepet azzal, hogy például internetképessé teszi a hálózatok minél több egységét. Ahogy fejlődnek az okosvárosok, úgy fejlődik a Dolgok Internete is, és az intelligens hálózatok egyre jobban hasznosítják a létrejövő kapcsolódási lehetőségeket, az adatfeldolgozási funkciókat és az azonnali reagálás lehetőségét. Az IoT lehetővé teszi a hálózatokkal és a központtal való állandó kapcsolatot is, és biztosítja a nagy mennyiségű adatgyűjtést (Big Data).

Arról nem is beszélve, hogy probléma esetén lehetővé teszi a kétirányú megoldásokat a helyzet kontrollálására és a károk enyhítésére. A felhasználók applikációk és más okosmegoldások segítségével is folyamatosan követhetik saját energiafogyasztásukat vagy azonnali kapcsolatba léphetnek a szolgáltatóval. 

A figyelmébe ajánljuk:

Energiamenedzsment okosan

A Centrica és az SAP együttműködésének köszönhetően létrejöhet egy átláthatóbb felhőalapú energiagazdálkodási rendszer, mely kihasználja az IoT-szenzorokban rejlő lehetőségeket.
Olvasson még a témában:

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Sokat változott a világ a 19. században megjelent első elektromos hálózatok óta, és ma már a villanyáram használata életünk megszokott, természetes részévé vált.

„Okos” fény az éjszakában

Az éjszakai fényeknek is sok hasznát lehet venni, egyrészt sokan nyugodtabban alszanak tőle, másrészt nem kell attól tartaniuk, hogyha elhagyják a hálószobát, akkor nekiütköznek valaminek.