Ruhával tölthető akkumulátor? Nem lehetetlen! A nanogenerátoron alapuló, viselhető áramtermelő egységgel szó szerint a test energiáit aknázhatják ki a felhasználók. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3039/articles/20170810140315/ruha-aramtermeles.jpg

Ruhával tölthető akkumulátor? Nem lehetetlen!

2017. augusztus 11. 13:45
3'
A nanogenerátoron alapuló, viselhető áramtermelő egységgel szó szerint a test energiáit aknázhatják ki a felhasználók.

A triboelektromos nanogenerátor, vagyis a „TENG" a köznapi értelemben statikus elektromosságnak nevezett jelenség segítségével generál áramot. Az elektromosságot különböző anyagok, például a műszálas ruha és a haj összedörzsölése segítségével állítja elő. Az érintkezés során az egyik anyag elektront ad le a másiknak – a jelenség évszázadok óta ismert, ám hasznosítani csak nemrégiben sikerült a Pekingi Egyetem kutatóinak.

Áram a levegőből

2016-ban pekingi és amerikai kutatók már kifejlesztettek ezen a területen egy olyan napelemekkel és akkumulátorokkal kombinált rendszert, amelynek segítségével stabil öt voltos feszültséget adó, önmagát nap- és szélenergiával töltő egység jött létre. A nanogenerátor a szakértők szerint kifejezetten egyszerűen előállítható, olcsó, könnyű, hatékony és még környezetbarát is.

Mobiltöltés lépésről lépésre

A felhasználók a TENG további fejlesztéseinek köszönhetően nemsokára akár saját mobiltöltőjükként is funkcionálhatnak, a University of Surrey kutatói ugyanis egy speciális öltözetet hoztak létre a technológia segítségével. A kis lapkákat különböző anyagokba lehet belevarrni, akár táskákba vagy foltként a sportruházatba. Az akkumulátor segítségével a termelt energia raktározása is megoldhatóvá válik, így az egységgel olyan tárgyak áramellátása is biztosítható lehetne a jövőben, mint például a viselhető orvosi eszközök (diagnosztikai eszközök, inzulinpumpa) vagy a különböző fitneszkiegészítők (okoskarkötő, okosórák).

Ötletek a padlószőnyegtől a gumiabroncsig

A speciális anyagok többféleképpen is működtethetőek, akár úgy is, ha szőnyegbe vagy párnába varrják őket és a felhasználók erre a felületre taposnak vagy fekszenek. Érdemes megemlíteni, hogy akár cipőtalpakban, gumiabroncsokban, futópadokban is el lehet helyezni a generátorokat. Például olyan közvilágítást is ki lehet építeni, melyet a gyalogosok séta közben látnak el árammal.

Szintén nagy jelentősége lehet a technológiának a fejlődő országokban, illetve az olyan kisebb falvakban vagy farmokon világszerte, amelyek a központi hálózatoktól elzárt területeken fekszenek. Az ilyen helyeken a Teng-alapú töltőeszközökkel megoldhatóvá válna az olyan használati tárgyak töltése is, mint a mobiltelefon vagy a rádió. 

A Surrey Egyetem kutatói szerint a technológia a következő néhány évben biztosan elérhetővé válik a nagyközönség számára. A megoldás a közeljövőben segíthet a szélenergia és a hullámokkal termelt energia hatékonyabb kiaknázásában, illetve akár a központi hálózatra is termelhetne energiát.

„Mivel a generátorok természetes anyagokból is létrehozhatóak, mint a gyapjú vagy a pamut, így évekig használhatóak és újrahasznosíthatóak. Alig várjuk, hogy a gyakorlatban is működésbe lépjenek a hordozható, automatikusan áramtermelő rendszerek” – nyilatkozta Ravi Silva professzor, a projekt felügyelője.

Forrás: NFC World+

A figyelmébe ajánljuk:

Intelligens ing extrákkal

A 10ELEVEN9 mosható inge rengeteg extrát ígér, ami mellett nem spóroltak a stíluson sem. Kérdés, hogy megéri-e ezekért a kiegészítőkért borsos árat fizetni.

A smart metering is erősítheti a tudatos áramfogyasztást

Ausztráliában 300 háztartásban teszteltek olyan fogyasztásmérő rendszereket, melyek részletesen közölték a napi adatokat is a felhasználókkal. A kutatás fő kérdése az volt, hogy mennyire segíthet az okosmérés (smart metering) az energiatudatos fogyasztásban.
Olvasson még a témában:

Az okosmérőktől az okoshálózatokig

Sokat változott a világ a 19. században megjelent első elektromos hálózatok óta, és ma már a villanyáram használata életünk megszokott, természetes részévé vált.

„Okos” fény az éjszakában

Az éjszakai fényeknek is sok hasznát lehet venni, egyrészt sokan nyugodtabban alszanak tőle, másrészt nem kell attól tartaniuk, hogyha elhagyják a hálószobát, akkor nekiütköznek valaminek.