2023-ra felpöröghet az 5G térhódítása

Kapcsolódó cikkek

2023-ra felpöröghet az 5G térhódítása

2023-ra felpöröghet az 5G térhódítása

gyártás

2 perc

A Cisco legújabb Annual Internet Report (AIR) előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az ötödik generációs hálózati kapcsolatok. A prognózis szerint az átlagos sebesség 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobilkapcsolat.

Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve a többi között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket is.

Az elmúlt 50 év során minden évtizedben bejelentettek egy új mobiltechnológiát, amelyet úttörő innovációk kísértek. A hanghívásokat és az sms-t felváltják az ultra-nagyfelbontású (UHD) videók és a különféle kiterjesztett vagy virtuális valóság (AR/VR) alkalmazások, ami a mobilkapcsolatok sávszélessége felé is új követelményeket támaszt. A közösségi hálózatok, a videostreaming és a letöltések, valamint az e-kereskedelemhez kapcsolódó mobilalkalmazások 2023-ra hozzávetőleg 300 milliárd letöltést generálnak majd.

„Ami az évek során nem változott, az a növekedés három fő mozgatórugója: egyre több ember és egyre több eszköz csatlakozik az internetre, miközben a sávszélesség is folyamatosan nő. Az egyik legérdekesebb trend az M2M (gépek közötti) kapcsolatok számának növekedése, amelyet elsősorban a hálózatra kapcsolt autók, az energiaszektor, az okosvárosok és az okosotthonok generálnak.” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Régiós trendek

Közép-Kelet Európában az internet- és mobilkapcsolattal rendelkező felhasználók aránya csaknem 80% lesz.

A régióban 2023-ra a hálózatokra kapcsolódó eszközök 50 százaléka M2M-modul lesz: például szenzorok az energetikában és a mezőgazdaságban, testen viselhető okoseszközök vagy az okosotthonok berendezései stb. Ez az arány 2018-ban még csak 29 százalék volt.

Az előrejelzés alapján három év múlva a közép-kelet-európaiak 9,1 milliárd mobilapplikációt fognak letölteni. A vezetékes kapcsolatok átlagos sávszélessége megduplázódik, és eléri a 65,5 Mbp/s-ot.

A térségben 2023-ra a mobilhálózatok 2,5%-át teszi ki az 5G hálózatok, 50,5 százalékát pedig a 4G hálózatok. Egy 5G kapcsolat 2,5-3-szor nagyobb forgalmat generál majd, mint a 4G.

Globális trendek

2023-ban a világ lakosságának több mint 70%-a (5,7 milliárd ember) rendelkezik majd mobilkapcsolattal, legyen az 2G, 3G, 4G vagy 5G. Internet-hozzáférése a Föld népességének 66 százalékának lesz. Személyenként körülbelül három, háztartásonként mintegy tíz hálózatba kapcsolt eszközt használnak majd 2023-ban.

  • Az IoT-alkalmazásokat támogató M2M-kapcsolatok az összes eszköz és hálózati kapcsolat 50%-át teszik majd ki.
  • 2023-ra a hálózatba kapcsolt eszközök 45%-a mobilkapcsolattal, 55%-a pedig vezetékes vagy Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik majd az internetre.
  • Az 5G hálózatok várhatóan a mobilkapcsolatok 10,6 százalékát teszik ki 2023-ban.

Az átlagos globális mobilkapcsolat sebessége több mint háromszorosára, 13 Mbp/s-ról 44 Mbp/s-ra növekszik. Az átlagos globális Wi-Fi kapcsolat sebessége több mint háromszorosára, 30 Mbp/s-ról 92 Mbp/s-ra emelkedik.

Az átlagos globális szélessávú vezetékes kapcsolat sebessége pedig több mint duplájára, 46 Mbp/s-ról 110 Mbp/s-ra gyorsulhat – összegzi a prognózis.