5 millió munkahely szűnhet meg a robotok miatt

5 millió munkahely szűnhet meg a robotok miatt

5 millió munkahely szűnhet meg a robotok miatt

gyártás

1 perc

A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása 5,1 millió munkahelyet szüntet meg 2020-ig a világ 15 vezető országában – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) tanulmányából.

A vizsgált országok foglalkoztatják a világ teljes munkaerejének 65 százalékát. A tanulmány szerint a munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen válik feleslegessé.

A WEF a robotizáció, a nanotechnológia, a 3D nyomtatás és a biotechnológia kapcsán egészen egyszerűen „negyedik ipari forradalomról” beszél.

Az egészségügy lehet a legnagyobb vesztes

A változás a Világgazdasági Fórum szerint minden iparágat érint majd, hatása azonban eltérő lesz, a leginkább az egészségügyet rázza meg a telemedicina elterjedésével.

A tanulmány összeállítói szerint az ágazati vesztesek második helyén az energiaipar áll majd, amelyet a pénzügyi szektor követ. Ezzel egy időben ugyanakkor nő az olyan szakemberek iránti kereslet, mint például az adatkezelők és az értékesítési ügynökök.

Negatív hatások a nők foglalkoztatásában

A folyamat legnagyobb vesztesei a nők lesznek, akik munkakörét részben kiváltja majd a mesterséges intelligencia és a robotizáció.

Miközben a következő öt évben a férfiak esetében minden három megszűnő munkahely mellett egy új állás teremtődik, a nőknél lényegesen rosszabb az arány, több mint öt megszűnőre jut majd egy új munkahely.

Forrás: MTI / Gazdasagiradio.hu