5G-re készül a világ Nemrég tartották a Wireless ConnAction konferenciát, amelynek kiemelt témája az ötödik generációs mobilhálózat volt, de a meghívott szakértők kitértek az ipari IoT-lehetőségekre, a piaci kihívásokra és a megvalósult alkalmazásokra is. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2803/articles/20170511164843/5g-halozat.jpg

5G-re készül a világ

2017. május 11. 16:50
18'
Nemrég tartották a Wireless ConnAction konferenciát, amelynek kiemelt témája az ötödik generációs mobilhálózat volt, de a meghívott szakértők kitértek az ipari IoT-lehetőségekre, a piaci kihívásokra és a megvalósult alkalmazásokra is.

Bóna Péter, a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. ügyvezetője a rendezvényt követően a Trend FM műsorában foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat, érdekességeket az 5G-vel, illetve annak különböző iparágakban való alkalmazásával kapcsolatban.

Villámgyors döntések

„5G-re leginkább a Dolgok Internete (Internet of Things) látványos terjedése miatt van szükség. Az IoT esetében két fő felhasználási területet különböztetünk meg, az egyik a fogyasztói, a másik pedig az ipari szegmens. Azt azonban fontos tisztázni, hogy teljesen más igényeket támaszt a hálózattal szemben ez a két terület. A fogyasztói szegmenst eddig is megfelelően kiszolgálta a 4G (LTE) hálózat, de vannak olyan ipari alkalmazások, ahol olyan nagy sávszélességre és annyira alacsony adatátviteli késleltetésre, hálózati redundanciára van szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre” – emelte ki Bóna Péter.

Az 5G-t igénylő rendszerek egyik klasszikus példája az önvezető autó. A sofőr nélküli járművek természetesen rendelkeznek majd olyan beépített navigációs programmal, amely a legtöbb funkciót online kapcsolat nélkül is ellátja, bizonyos vészhelyzetekben azonban olyan pluszinformációkra van szüksége a szoftvernek, melyet mindenképpen az internetről valós időben kell lekérni. Ezekben az esetekben pedig elengedhetetlen, hogy az adatok megbízható módon, a lehető leggyorsabban megérkezzenek a fedélzeti számítógépre, hiszen egy nagy sebességgel haladó jármű esetében élet-halál kérdése lehet a jól időzített fékezés vagy irányváltás.

„A gyártásban szintén gyors döntésekre van szükség, és ezt hálózati szinten, az 5G-n keresztül is biztosítani kell majd. A tradicionális informatikai rendszereknél már most is eléggé elterjedtek a felhőalapú alkalmazások használata, az iparban viszont még tartanak tőle. Így például, ha a gyártósorokat valamilyen hiba folytán gyorsan le kell állítani, akkor ehhez ma még többnyire lokális intelligenciát használnak” – összegezte az ügyvezető. Ha viszont rendelkezésre állna egy alacsony késleltetésű, nagy mennyiségű adatátvitelre képes hálózat, mint amilyennek az 5G ígérkezik, akkor valószínűleg az ipari vállalatok is gyorsabban át tudnának állni a hatékonyabb, felhőalapú gyártásvezérlésre.

Felmerülő kockázatok

Bóna Péter arra is kitért, hogy az ötödik generációs hálózatok kapcsán a biztonsági kockázatok kivédése és a titkosított kommunikáció biztosítása mind-mind olyan kérdéskör, ami szintén komoly feladatokat ró a szabványalkotókra. A vezeték nélküli hálózatok esetében ugyanis mindig fellelhető egyfajta vélt vagy valós biztonsági kockázat, és ez az 5G esetében is rendkívül fontos kérdéseket vet fel.

Már most érdemes készülniük a cégeknek

A jelenlegi állás szerint 2019-re várható, hogy körvonalazódik majd egy konkrét, közös szabvány, de ahhoz, hogy az 5G-hálózat megfelelően működjön a tervezett 2020-as bevezetésre, már most el kell kezdeniük a cégeknek a kapcsolódó fejlesztéseket. Az LTE még valószínűleg a következő egy-két évtizedben is használatban marad, és kiszolgálja a felhasználókat. Ugyanakkor borítékolható, hogy fokozatosan háttérbe szorul, hiszen az újgenerációs rendszerek olyan komoly előnyökkel bírnak, hogy nem lesz kérdés, melyik technológiát érdemes használni.

További részletekért hallgassa meg a teljes műsort!

A figyelmébe ajánljuk:

Úton az 5G felé – Ígéretekből nincs hiány

Sok fejlesztő ígéri, hogy néhány éven belül megérkezik a 4G-t leváltó új telekommunikációs szabvány, a valóságban azonban nem valószínű, hogy ez a változás egyik napról a másikra bekövetkezik.
Olvasson még a témában: