700 milliós befektetést kapott a magyar légi ipari startup

Kapcsolódó cikkek

700 milliós befektetést kapott a magyar légi ipari startup

700 milliós befektetést kapott a magyar légi ipari startup

gyártás

2 perc

Az AerinX csúcstechnológiával helyezné digitális alapokra a repülőgépek karbantartását.

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. hétszázmillió forint értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést az AerinX Kft.-vel. Az IT-cég saját fejlesztésű, hi-tech, kevert valóság (Mixed Reality) alapú szoftveres megoldásával jövő év elején lépne a nemzetközi piacra.

A magyar alapítású startup a repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató technológiai megoldásokat fejleszt. Első termékük egy kevert valóság (MR) alapú átvizsgáló rendszer, amely a repülők és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálásában és a kapcsolódó karbantartási feladatokban támogatja a szakemberek munkáját.

A kevert valóságot megjelenítő okosszemüveg ötvözi a kiterjesztett valóságot (AR) és a virtuális valóságot (VR), és a korábbi vizsgálati adatokat is gyorsan visszakeresi és megjeleníti. 

Az AerinX egy repülőgép-inspekciós rendszer, amely a karbantartó mérnökök munkáját segíti, és csökkenti az emberi hiba lehetőségét. A fejlesztésnek köszönhetően a jármű repülési alkalmasságáról a gép fordulóidején belül döntést lehet hozni. A szoftveres megoldás képes precízen lokalizálni és felmérni a felületi sérüléseket, illetve alapvető technikai információkat szolgáltat a sérült területről.

A munkafolyamatokat jelentősen felgyorsító rendszert néhány hónapja már tesztüzemben használja az Aeroplex of Central Europe magyar tulajdonú repülőgép-karbantartó vállalat.

A mostani befektetéssel a cég a nemzetközi piacra lépéshez szükséges szoftverfejlesztési és üzletfejlesztési tevékenységét gyorsítja fel. A közeljövőben az Aeroplex mellett további jelentős nemzetközi vállalatok is elkezdik tesztüzemben alkalmazni az innovatív technológiai megoldást.

„A Takarék Csoport tőkebefektetésével nagymértékben felgyorsíthatjuk a piacra lépés folyamatát, amelyet 2021 első negyedévére tervezünk. Az addig hátralévő 6-9 hónapos időtartamban folytatjuk kutatás-fejlesztési tevékenységünket a repülőgép-átvizsgáló rendszerünk funkcionalitásának finomhangolása és bővítése érdekében” – tájékoztatott Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.

A cégben korábban tőkét emelő X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap továbbra is meghatározó tulajdonos marad. A társaság a jövőben további csúcstechnológiás szoftveres és hardveres megoldások fejlesztését tervezi, amelyek a karbantartás további folyamatainak optimalizálását célozzák.