A britek szerint túl drága az okosotthon

A britek szerint túl drága az okosotthon

A britek szerint túl drága az okosotthon

gyártás

2 perc

Az Egyesült Királyságban még nem „kattantak rá” úgy az intelligens otthonokra, mint a tengerentúlon.

A brit vevők szerint egy világhálóra csatlakoztatott lakás túl drága, és nem is annyira életbevágó számukra. A Telegraph nemrég számolt be a Deloitte éves mobilfogyasztói felmérésének eredményeiről. A kutatás szerint a brit fogyasztók tartózkodása az intelligens otthonoktól teljesen ellentétes az amerikai piacon tapasztaltakkal. Egy friss jelentés megállapította, hogy az elkövetkező 12 hónapban több mint 30 millió amerikai háztulajdonos, vagyis nagyjából a háztartások negyede fontolgatja, hogy házát internetre csatlakozó eszközökkel szereli fel.

Nagy-Britanniában ugyanakkor az IoT-megoldásokat gyártók és forgalmazók komoly erőfeszítései ellenére is alig változott a smart home berendezések elfogadása. A vizsgált háztartások mindössze 3 százaléka telepített intelligens termosztátot, és csak enyhén ível felfelé, körülbelül 2 százalékos az elmozdulás az elmúlt évhez képest az okostelefonról irányítható tárgyak esetében.

Okos, de még drága...

A kutatás szerint a szerény értékesítési adatok a magas árakra vezethetőek vissza. A megkérdezettek nagy százaléka ugyanis úgy érezte, a technológia jelenleg nem tud elég funkciót, hogy igazán megérje a beruházás az IoT-megoldásokba. „Az, hogy az okosrendszer vezérli a lakásban a hőmérsékletet, még nem elég vonzó a vásárlók számára, és a technológia általi megtakarítások sem elég jelentősek ahhoz, hogy fejlesztésekre buzdítsa a tulajdonosokat” – fogalmazott Paul Lee, a Deloitte kutatója.

Ugyanakkor volt néhány pozitív eredmény a jelentésben, például arról, hogy a jövőben mennyire nyithatnak a felhasználók az IoT felé. Ez alapján a brit háztartások 7 százaléka tervezi, hogy intelligens termosztátot telepít a következő évben. A válaszadók 6 százaléka mondta, hogy csatlakoztatott biztonsági kamerákat tervez installálni otthonába, most még csak az ingatlanok 3 százalékában van ilyen rendszer.

A tavalyi felmérés szerint a résztvevők 6 százaléka nyilatkozta azt, hogy venne intelligens termosztátot, és 5 százalékuk állította, hogy okos biztonsági kamerát vásárolna.

Paul Lee arra számít, hogy várhatóan addig alacsony marad az Egyesült Királyságban a vásárlások szintje, amíg az okostechnológia ára olcsóbb nem lesz. A nagyobb elfogadásra pedig úgy véli, akkor lehet számítani, ha a gyártók beleveszik a Dolgok Internete technológiába a folyamatos frissítésekkel való „okosítást”, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen folyamatosan új eszközökre beruházniuk.

Forrás: ReadWrite.com