A cég sikere múlhat az innovációs hullám meglovaglásán

A cég sikere múlhat az innovációs hullám meglovaglásán

A cég sikere múlhat az innovációs hullám meglovaglásán

gyártás

3 perc

Az olyan szektorokban tevékenykedő döntéshozók, mint a gyártás, a bányászat és az autóipar, egyetértenek abban, hogy a Dolgok Internetére épülő megoldások és technológiák átvétele kulcsfontosságú a vállalatuk sikerességét illetően.

Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy a döntéshozóknak nincsenek az innovációval kapcsolatos kételyeik és aggályaik – egyebek között ez derül ki az üzleti informatikai szolgáltatásokat nyújtó GenPact nemzetközi kutatásából, amelyben 172 cégvezető véleményét összegezték. 

A siker kulcsa

Üzleti lehetőségek: IoT-megoldások a háttérben

A válaszadók 81 százaléka úgy véli, hogy az IoT-technológiák beépítése a vállalat mindennapi működésébe kritikus lehet a jövőbeli siker szempontjából. Ezt az is alátámasztja, hogy a több mint egymilliárd dolláros éves árbevétellel rendelkező cégek vezetői mind azon a véleményen voltak, hogy az innováció döntően befolyásolta az eredményességüket. Ezzel szemben az „egymilliárd dollár alatti” társaságok csupán háromnegyede értett egyet ezzel az állítással. 

A kutatásba bevont vezérek közel kétharmada arról adott számot, hogy az Internet of Things komoly szerepet játszik abban, hogy javult a működési hatékonyságuk. A technológia további fontos előnyét igazolja, hogy a vállalatok felénél hozzájárult az üzleti modell újratervezéséhez, illetve új bevételi csatornákat nyitott meg. 

Nem meglepő módon az adatbiztonság kérdése volt a legnagyobb aggodalmat okozó tényező: a válaszadók 37 százaléka nevezte ezt problémás területnek. Ezen felül a döntéshozók komoly kihívásnak tartják az új megoldások integrálását a meglévő, régi rendszereikbe, illetve azt, hogy az informatikai dolgozóik nem megfelelően képzettek ezen a téren. Annyi bizonyos, hogy az „IoT-forradalom” egyre magasabb fokozatra kapcsol: mire kiteljesedik, alapjaiban változtatja meg az életmódot, a munkát, az utazást, a szórakozást és még sok egyebet. 

Átalakuló világ

Kezdve az egymással kommunikáló berendezésekkel felszerelt háztartásoktól az okosautókon keresztül az intelligens épületekig, az élet minden területe át fog alakulni annak révén, hogy a fogyasztók, a vállalkozások és a kormányok minden tárgyat össze tudnak kötni és egységesen irányítani a környezetükben. 

A jövő boltjaiban „okostükrök” várhatják az izgatott vásárlókat, akik digitálisan is felpróbálhatják a kiszemelt ruhadarabokat, ahelyett, hogy fél órákat szobroznának a próbafülke előtt a sorukra várva. A termelési folyamatot felügyelő szenzorok képesek lehetnének a legapróbb visszaesést is kiszűrni a hatékonyságot illetően, így már jó előre meg lehetne jósolni, mikor szorul egy készülék cserére vagy javításra. A GPS-szel ellátott mezőgazdasági gépek saját maguktól ültetnék el a magokat, illetve takarítanák be a termést.

Mindez már nem csak egy utópisztikus agyszülemény, hiszen a következő „ipari forradalom”, az Industry 4.0 ezekben a percekben is zajlik. Az Internet of Things és az innovatív technológiák egészen új bevételi csatornákat és üzleti lehetőségeket nyitnak meg a vállalatok előtt, a kérdés csupán az, hogy a cégvezetők vajon képesek lesznek-e élni a lehetőségekkel – összegezte a Business Insider.

Oldalunkon még többet megtudhat az M2M (machine-to-machine, tehát gépek közti kommunikáció) és az IoT történetéről, valamint a jelenről és a jövőbeli kilátásokról.