A cégvezetők többsége belátta az IoT előnyeit A Bsquare évente elkészíti a globális IIoT-érettséget mérő felmérését, mely azt vizsgálja, milyen széles körben terjedtek el az ipari IoT-megoldások a gyártásban, a szállítmányozásban és az üzemanyagiparban. A felmérés alapján a megkérdezett cégek 86%-a már bevezetett valamilyen Dolgok Internetéhez köthető megoldást. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3373/articles/20171220135410/iiot.jpg

A cégvezetők többsége belátta az IoT előnyeit

2017. december 27. 14:50
2'
A Bsquare felmérése alapján a megkérdezett cégek 86%-a már bevezetett valamilyen Dolgok Internetéhez köthető megoldást.

A nemzetközi IoT-szolgáltató évente elkészíti a globális IIoT-érettséget mérő felmérését, mely azt vizsgálja, milyen széles körben terjedtek el az ipari IoT-megoldások a gyártásban, a szállítmányozásban és az üzemanyagiparban.

Mitől lesz IoT-képes egy vállalat?

Ipari internet: megéri az IIoT-be fektetni

A kutatócég öt szintre bontja a Dolgok Internete (Internet of Things) bevezetését, melyből az első a legkevésbé, az ötödik pedig a legérettebb változata a technológia felhasználásának.

 – Csatlakoztatott munkagépek: az eszközök és járművek szenzorokkal való felszerelése, melyek adatokat gyűjtenek és továbbítják azokat a felhőbe.

 – Adatkövetés: különböző vizualizációs technológiák használata a beérkező adatok folyamatos megfigyelésére.

 – Adatelemzés: gépi tanulás és analitikai módszerek által támogatott döntéshozatal.

 – Automatizáció: egyes folyamatok automatizálása a beérkezett adatok alapján.

 – Perifériás rendszerek (edge computing): az adatelemzés kihelyezése a hálózat perifériájára, melynek része a helyszíni analitika és az azonnali automatizáció.

Egyre többen ismerik fel az IoT jelentőségét

A kutatás alapján a megkérdezett cégek 86%-a vezetett be valamilyen okosmegoldást az elmúlt évig bezáróan, és 84% arról számolt be, hogy kifejezetten sikeresnek találják a projektet. Mindezen túl a vállalatvezetők túlnyomó többsége (95%) szerint fontos az iparáguk számára a Dolgok Internete.

Részletekre bontva a 2017-es Ipari Dolgok Internetéhez (IIoT) köthető fejlesztések háromnegyede fókuszált az első kategóriára, azaz az eszközök internetre csatlakoztatására, 83% pedig az adatvizualizációra. Ezzel szemben fejlett elemzési technológiákat csak a cégek 48%-a használ, míg csupán egyharmaduk automatizált ilyen formában üzleti folyamatokat.

Kevin Walsh, a kutatást vezető cég marketingigazgatója szerint nagyon sok vállalat lelkesen ugrott fejest az IIoT-be, de egyelőre kevesen merültek igazán mélyre az adatelemzés és az automatizácó világába. „A beruházások viszont az érettebb szakaszokban térülnek meg igazán” – tette hozzá a szakértő.

Ez utóbbi különösen fontos szempont lehet, ugyanis a felmérésből az is kiderült, hogy az IoT-fejlesztések bevezetésére adott leggyakoribb indok a költségmegtakarítás – a technológia magasabb szintjei pedig erre abszolút alkalmasak is lehetnek a jövőben.

Forrás: Commercial Carrier Journal

A figyelmébe ajánljuk:

Elkerülhetetlen a gyártás digitalizációja

Az iparágak közül a gyártásban fordították tavaly a legnagyobb összeget a különböző gépek hálózatba kapcsolására. Tibor Dávid, a Masterplast ügyvezetője jól ismeri az IoT-fejlesztések jelentőségét, a gazdaságos működésben játszott szerepét. Tapasztalatai szerint a cégek, amelyek nem keresik a legújabb megoldásokat, nem maradhatnak versenyben. Ezt a trendet követve újította meg idén az EY Magyarország Az Év Üzletembere díjukat.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.