A Dolgok Internete meghódítja a régiónkat is

A Dolgok Internete meghódítja a régiónkat is

A Dolgok Internete meghódítja a régiónkat is

gyártás

2 perc

Az okostechnológiáról szóló hírek gyakran a legújabb fejlesztésekről, New York-i befektetésekről vagy éppen saját technológiai újításaikat kiépítő ázsiai nagyvárosokról szólnak. Néhány elszórt kivételtől eltekintve azonban alig hallani arról, hogy mi zajlik közvetlen környezetünkben, a kelet-közép-európai régióban.

Nem arról van persze szó, hogy a fejlődés valahol Németország határainál megállna, hiszen Kelet-Közép-Európa is ugyanúgy hozzáteszi a maga részét az IoT-tortához. Az International Data Corporation (IDC) felmérése szerint a régióban tavaly a cégek látványosan növelték befektetéseiket a hardver-, szoftver- és a szolgáltatóiparban egyaránt.

Így hódítanak az intelligens gépek

A globális, féléves elemzés (Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide) alapján a térség IoT-bevételének összetett éves növekedési üteme (CAGR) 21,5% felett van a 2016-2017-os előrejelzési periódusban, és 2020-ra várhatóan a teljes bevétel a 24 milliárd dollárt is eléri.  

Tavaly a régió vezető iparágai közül az IoT-befektetések és a digitalizáció szempontjából a szállítmányozás 2,3 milliárd dolláros összeggel az első helyen végzett, a gyártói szektor 2,1 milliárd dollárral a második lett, a dobogó alsó fokára pedig a közműberuházások kerültek 1,2 milliárd dolláros összesített értékkel.

Az Internet of Things legfőbb területei közül kiemelt jelentőségű a fogyasztói szegmens is az öt évre szóló előrejelzés alapján. A szakértők a legdinamikusabb fejlődést a biztosítási, építőipari és szállítmányozási ágazatban várják.

A prognózis szerint a hardveres és szoftveres kiadások szintén növekedni fognak, gyorsabban, mint a szolgáltatóipari és a különböző hálózati befektetések, annak ellenére, hogy a szolgáltatások értékei is várhatóan 7 milliárd dolláros összeg környékén tetőznek 2020-ban. Azok a modulok és szenzorok, melyek a hálózatok végpontjait kapcsolják össze egymással, vezető helyet szereznek majd a versenyben, míg az applikációk 50%-os részesedést is elérhetnek az összes szoftveres IoT-fejlesztésből. 

A Gartner piackutató szerint 2017 végére 8,4 milliárd készülék lesz egymással összekötve világszerte, ez 31%-kal több a tavalyinál. A szám 2020-ra akár a 20,4 milliárdot is elérheti, míg a végpontok kiépítésére és szolgáltatásokra irányuló kiadások 2017 végére a 2 billió dolláros plafont is megközelítheti a prognózis alapján.

Forrás: IoT Tech News