A Dolgok Internete után jön a Malacok Internete

A Dolgok Internete után jön a Malacok Internete

A Dolgok Internete után jön a Malacok Internete

gyártás

3 perc

A General Alert intelligens szenzorai figyelik a sertések, szárnyasok és más haszonállatok testhőmérsékletét, az ivóvizük kémiai összetételét és a levegő szén-dioxid-koncentrációját is.

A mezőgazdaságban használt szenzorokat és monitoring rendszereket gyártó General Alert most a Dolgok Internetéhez kapcsolódó készülékeket előállító 1248 nevű vállalkozással együttműködve igyekszik segíteni az állattartóknak. Az egymással kommunikáló eszközök lehetővé teszik, hogy a gazdák nyomon kövessék a telepek hőmérsékletét, az ivóvíz kémiai összetételét, pH-értékét, a takarmány mennyiségét, a levegő páratartalmát vagy a szén-dioxid-koncentráció mértékét. A szenzorok emellett figyelik az állatok vizeletének ammóniatartalmát, és riadót fújnak, hogyha egy fertőzéses betegség üti fel a fejét a farmokon.

Olvassa el korábbi cikkünket is! Malackodás a világhálón: állati M2M-fejlesztés >>A brit General Alert az 1248 új, Geras névre keresztelt IoT- alapú (IoT = Internet of Things) adatbázisát, illetve adattovábbítási megoldását használja, hogy a különféle érzékelőkből származó adatokat összegyűjtse. A GA emellett in-vivo – vagyis élő szervezeten belüli – RFID, illetve az állatok testhőmérsékletét mérő chipeket is beültet a jószágokba, ezáltal a sertések is a Dolgok Internete részévé válhatnak. Érdemes megjegyezni, hogy ez lesz az első olyan rendszer a világon, amely ennyire részletesen feltérképezi az állatok környezetét és a viselkedésüket – írja az M2M Now. Így az állomány vágósúlya mellett a feldolgozott hús minősége is javulhat, illetve a telepek is hatékonyabban működhetnek.

A nemzeti és nemzetközi szintű megfigyeléssel az intelligens megoldások arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a szakértők már a kezdeti stádiumban kiszűrjék a betegségeket. Ezzel például még időben elejét tudják venni a száj- és körömfájás járvány elterjedésének, ami megtizedelheti az állatállományt, és súlyos pénzügyi veszteségeket okozhat a gazdáknak. A legtöbb Dolgok Internetéhez kapcsolódó megoldáshoz hasonlóan, a GA rendszere is rendkívül sok, különféle funkciókat ellátó szenzorból épül fel. Az érzékelők mindegyike több ezres vagy akár milliós nagyságrendben gyűjti az információkat a mobiltelefonos távközlési hálózaton vagy az interneten keresztül.

A korábban elképzelhetetlen mennyiségű új adatot – Big Data – megfelelő módon kell tárolni és elemezni, hogy a gazdák jelentőségteljes információt szerezzenek, és hasznos következtetéseket vonhassanak le az állatok egészségügyi állapotát és gondozását illetően. Ha például megváltozik egy jószág ivási szokásai, akkor ez valamilyen betegségre utalhat, vagy akár arra, hogy az állatot olyan külső hatás vagy stressz érte, amelyet azonnal orvosolni kell.

„A világ népességének növekedése, valamint az életszínvonal javulása fokozza a nyomást az élelmiszeripari vállalatokon, illetve az állattenyésző telepek üzemeltetőin is. Ez egyértelműen maga után vonja, hogy magasabbak az elvárások az állatok egészségével, tartásával és a termelékenységgel kapcsolatban” – mondta a General Alert informatikai igazgatója. A szenzorok, az elektromos készülékek és a kommunikációs technológiák ára elért egy olyan szintet, ami lehetővé teszi, hogy valós kereskedelmi előnyöket nyújtó, IoT-alapú rendszerek épüljenek ki a világon – véli Chris Dodge. A GA megoldásának sarokköve a Geras adatbázis, de a cég már több állatorvossal, mezőgazdasági kutatásokat folytató, illetve gazdálkodó vállalattal is összeköttetésben áll, hogy a jövőben szélesítse a szolgáltatásai skáláját.

Forrás: M2M Now