A GE és a Microsoft is rákapcsol a további digitalizációra

A GE és a Microsoft is rákapcsol a további digitalizációra

A GE és a Microsoft közösen dolgozik a digitális átalakuláson

gyártás

2 perc

A két amerikai vállalat kiterjeszti partneri együttműködésüket, hogy kiküszöböljék azokat az iparági problémákat, amelyek hátráltatják a digitális átalakítással kapcsolatos projekteket.

A nyár folyamán bejelentett megállapodás alapján a GE Digital szeretné harmonizálni a saját, kifejezetten ipari cégeknek készült IoT platformját, a Predixet a Microsoft Azure-ral. Ugyancsak terveik között szerepel a Predix teljes integrációja az Azure felhőalapú technológiájával, beleértve az Azure IoT-t, az Azure Data-t és az Analytics szolgáltatást. A két cég így a végső felhasználók számára csúcstechnológiát képviselő ipari IoT-megoldást kínál, mely magában foglalja az értékesítési és piackutatási stratégiákat is.

A Predix egy komplex ipari platform, amely gyorsan felépíthető, biztonságosan telepíthető és hatékonyan futtatható mind az ún. edge (perem) informatikában, amikor az adatgyűjtés és -szolgáltatás az információforráshoz közel zajlik, mind cloud (vagyis felhő) alapon, amikor az informatikai szolgáltatásokat internetes technológiák segítségével nyújtják.

Az iparági szereplők közül például a BP, az Exelon, a Schindler és a Maersk már használják a GE Digital szolgáltatását, melynek legismertebb alkalmazásai a Predix Asset Performance Management (eszközteljesítmény menedzsment) és a Predix ServiceMax. Emellett még számos Predix-alapú alkalmazás létezik.

Iparági körkép – Úton az IIoT felé

A múlt évben a GE Digital Industrial Evolution Index szerint a gyártás általánosságban véve a csúcsot jelentő 66,1 ponton állt – a távlati kilátások 81,3 pontot jeleznek előre, a munkaerőre vonatkoztatva pedig 69,6-es értéket mértek. Az öt fő iparág átlagpontszáma 78,3 volt, a munkaerő felkészültsége 63,4, míg ugyanez a vállalatokra nézve csupán 55,2. A felmérésben 250 amerikai cég vett részt.

A 78,3-as átlagpontszám azt jelenti, hogy a vállalatoknak csaknem nyolcvan százaléka hisz abban, hogy az ipari dolgok internete, vagyis az IIoT meghatározó cégük életében, és a digitális átalakulást legalább ilyen fontosnak tartják a versenyképesség fenntartása érdekében. Ugyanakkor csupán 55,2 százalékuk érzi magát késznek arra, hogy ebbe az irányba lépéseket is tegyen. Ebből következik, hogy az összes cég mintegy negyede alapvetően szeretne, de nem tud belevágni a projektbe.

A kutatás öt iparágat elemzett részletesen: ezek a repülőgépgyártás, a légi közlekedés, az energiatermelés, a közlekedés és a közművek. Az elemzés érintette az iparági munkaerőt, az iparági kilátásokat és a munkaerő, illetve a vállalatok érettségét a digitális átalakulásra.

Ahol a digitális átalakítás akadályokba ütközött, ott a fő ok egyértelműen a beruházás magas költsége volt. Az összes iparágban átlagosan a társaságok 42 százalékára volt ez igaz.