A Google már a kézi vezérlés következő szintjén dolgozik

A Google már a kézi vezérlés következő szintjén dolgozik

A Google már a kézi vezérlés következő szintjén dolgozik

gyártás

6 perc

A vállalat egyik speciális csoportja olyan megoldást fejleszt, amely a kéz legapróbb mozdulatait is érzékeli. Így akár az ujjak összedörzsölésével is lehetővé válna a zeneváltás az okosórán, vagy csettintéssel elindítható lenne a hangszórón a zenelejátszás.

A Project Soli fejlesztőinek a kiindulópontja, hogy alapvetően minden ember rendelkezik egyfajta gesztusszótárral, amelyet a technológia sok évtizedes fejlődése kódolt belénk. Ilyen például, hogy a hangerő könnyen állítható a potméter csavarásával, vagy ma már az is berögzült mozdulatnak számít, hogy a felsorolásszerű menüben az ujj csúsztatásával navigálhatunk.

Így olvashatják le az arckifejezéseit a gépek

A megoldással azt szeretnék lehetővé tenni, hogy minden felhasználó ezekkel a megszokott mozdulatokkal irányíthassa eszközeit, anélkül, hogy bonyolult gyűrűket, kesztyűket kellene felvennie. A speciális vezérlés olyan készülékek esetén is hasznos lehet, amelyek túl kisméretűek ahhoz, hogy megfelelő méretű érintőképernyővel rendelkezzenek. Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer az úgynevezett haptikus (érintésen alapuló) visszacsatolást is lehetővé teszi.

Az érzékelésben fontos szerepet betöltő, apró radar előnye, hogy alapvetően teljesen a térben „lát”, és a legminimálisabb rezzenést is képes gyorsan észlelni, vagy legalábbis pontosabban teszi ezt, mint a kamerák vagy más hasonló rendszerek. Ráadásul az egyszerű chip nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így lassabban használódik el, kis méretének köszönhetően pedig bármilyen eszközbe beépíthető.

Az alábbi videó jól illusztrálja, hogy miként működik pontosan a technológia, és hogy milyen valós esetekben lehetne használni a rendszert:

Az első hivatalos bejelentést még 2015 májusában tette a cég, akkor a TechCrunch értesülései szerint az volt a terv, hogy még év végéig bemutatnak Soli-val ellátott okosórákat, ez végül mégsem történt így. 2016 májusában a The Verge ellátogatott a projektnek otthont adó Atap fejlesztői központba, ahol már kipróbálhatták a radarvezérelt okosórát, valamint egy hangszórót is, de ekkor még mindig az áramellátás problémáin, kompatibilitáson és további hiányosságokon dolgoztak. 

Ezt követően idén novemberben érkeztek új hírek a fejlesztésről. Akkor a TechCrunch arról számolt be, hogy a skót St. Andrew’s Egyetem kutatóinak köszönhetően a Soli már tárgyakat is felismer a külsejük és a belső szerkezetük alapján. Időnként még téved a rendszer, például gondot jelent az ugyanolyan anyagú vagy sűrűségű tárgyak megkülönböztetése. A fejlesztők ugyanakkor jól haladnak afelé, hogy átfogó rendszert alkossanak, és hogy a jövőben az okoseszközök radarral is érzékelhessék környezetüket.

Forrás: TechCrunch