A Hyundai-nál robotol tovább a Boston Dynamics

Kapcsolódó cikkek

A Hyundai-nál robotol tovább a Boston Dynamics

A Hyundai-nál robotolnak tovább a Boston Dynamics furcsa szerkezetei

gyártás

2 perc

A tranzakció még tavaly decemberben került nyilvánosságra, akkor 1,1 milliárd dollárra taksálták a cég vételárát. A felvásárlás során a Hyundai Motor Group 80%-os részesedést szerzett a társaságban, a fennmaradó 20%-ot továbbra is az előző tulajdonos, a SoftBank birtokolja.

Az kétségtelenül elmondható, hogy a Boston Dynamics a többszöri tulajdonosváltások ellenére is ütős robotokkal tudott előrukkolni. A cég még 1992-ben vált ki a Massachusettsi Műszaki Egyetemből (MIT), és eddig pályafutása nagy részében a DARPA-nak, az amerikai védelmi minisztérium kutatási részlegének a támogatásaiból működött. A Google 2013-ban szerezte meg a vállalatot az Android társalapítója, Andy Rubin vezetésével. Amikor viszont Rubin egy évvel később otthagyta a Google-t, vele együtt a robotika iránti érdeklődés is távozott.

A Boston Dynamics így 2017-ben a japán SoftBank holding tulajdonába került meglepően alacsony, 165 millió dolláros vételáron. 2020 decemberére viszont a SoftBank pénzügyi válságba került, így mások mellett a Boston Dynamics-ot is „kiárusította”.

Az új tulajdonossal egyrészt bővülhetnek a piaci lehetőséget, másrészt viszont a nyereségesség eléréséhez költségcsökkentésre is szükség lesz. A Spot robotkutya 74.500 dolláros ára ugyanis nem éppen alacsony. Ugyanakkor egy autógyártó esetén vélhetően egyszerűbben és nagyobb mennyiségben állíthatók elő az egyes robotikai alkatrészek is.

Márpedig a Hyundai Motor Group a legnagyobb járműgyártók között van, és rengeteg tapasztalattal rendelkezik a gyártósorok kiépítésében és az alkatrészek tömeggyártásában. Továbbá a méretgazdaságossági szempontok is jobban tudnak így érvényesülni. Márpedig ezeken a területeken egy korábban kutatásközpontú robotikai cégnek jóval kevesebb volt a mozgástere.

A dél-koreai cégcsoport közleménye szerint a Boston Dynamics termékcsaládjának további bővítését is támogatják. Így Spot robotkutya és a várhatóan 2022-ben piacra kerülő, elsősorban mobil raktári munkákhoz tervezett Stretch ipari robot mellett újabb fejlesztések debütálása is várható. Ezek mellett továbbra is dolgoznak az Atlas nevű humanoid kutatási platformon, és a Pick gépi látás alapú megoldásuk is elérhető, amelyet elsősorban szintén raktári használatra – dobozok azonosítására és elrakodására – szánnak.

Forrás: