A jövő internete: új digitális infrastruktúrákra van szükség

Kapcsolódó cikkek

A jövő internete: új digitális infrastruktúrákra van szükség

A jövő internete: a digitális átalakuláshoz új infrastruktúrák kellenek

gyártás

2 perc

A 21. század harmadik évtizedébe lépve sem lassul a technológiai fejlődés üteme. A digitális átalakulás komoly terhet jelent a meglévő internetes infrastruktúra számára. 2023-ra ugyanis 49 milliárd eszköz csatlakozhat majd a világhálóhoz és számos új technológia elterjedésére is lehet számítani a következő évtizedben.

A Cisco most bemutatott stratégiája a digitális innovációt támogató új internetes infrastruktúra kifejlesztését célozza. A technológiai pillérei a szilícium chip, a nagysebességű optikai interfészek és a szoftverfejlesztések.  

A következő évtizedet a digitális élmények határozzák meg, ezek mögött pedig olyan technológiák állnak, mint a virtuális és kiterjesztett valóság, 16K streaming, mesterséges intelligencia, 5G, kvantumszámítás, adaptív és prediktív kiberbiztonság vagy az intelligens IoT.

Az alkalmazások következő generációinak technológiai igénye messze túlmutat a jelenlegi internetes infrastruktúra lehetőségein, ahol a szűk keresztmetszeteket elsősorban a teljesítmény, a korlátozott anyagi források, illetve az energiafelhasználás okozzák. Az amerikai vállalat a trendekre reagálva bemutatta a Silicon One hálózati szilícium chip architektúráját, valamint az erre épülő új routercsaládot, a Cisco 8000 sorozatot.

„Az innováció új szintre emelése kritikus fontosságú a jövő internete szempontjából, és úgy gondoljuk, hogy a szilícium, az optika és a szoftverek azok a technológiák, amelyek révén ez a cél elérhető” – mondta David Goeckeler, a vállalat alelnöke, a hálózati és biztonsági üzletág igazgatója.

Egységes és programozható szilícium alapú architektúra

Az új Cisco Silicon One várható teljesítménye elérheti a másodpercenkénti 25 Terabit sebességet. Ez az iparág első, kimondottan hálózatokhoz fejlesztett chipje, amely a távközlési és webszolgáltatói hálózatokban egyetemesen alkalmazható.

Az első Silicon One „Q100” modell teljesítménye meghaladja a mérföldkőnek számító 10 Tbps sebességet anélkül, hogy feláldoznák a programozhatóságot, csökkenne a bufferelés, az energiahatékonyság, a skálázhatóság és a rugalmasság.

Hagyományosan a hálózatokban, illetve akár egyetlen hálózati eszközön belül is számos különböző típusú chipet használnak. Ennek következtében az új funkciók fejlesztése és tesztelése hosszadalmas és költséges folyamat. Az egységes és programozható szilícium chip lehetővé teszi a hálózatüzemeltetők számára, hogy nagymértékben csökkentsék a működési költségeket és az új szolgáltatások bevezetésének idejét.