A jövő ipara: 3D-s gépi látás az anyagmozgatásban

Kapcsolódó cikkek

A jövő ipara: 3D-s gépi látás az anyagmozgatásban

A jövő ipara: 3D-s gépi látás az anyagmozgatásban

gyártás

2 perc

Az ABB Robotika üzletága a svédországi Jönköpingben megnyitotta az új Random Bin Picking tesztközpontját, ahol a 3D-s gépi látással támogatott technológiára épülő, automatizált pick-and-place megoldásokat fejlesztenek majd.

Az új központ abba a stratégiába illeszkedik, amellyel fel kívánják gyorsítani a rugalmas automatizálás bevezetését a kis- és középvállalkozásoknál. „Az új létesítmény mérföldkőnek számít azon törekvéseinkben, amelyek célja, hogy az automatizálást bevezessük a hagyományosan nehezen automatizálható ipari folyamatokban is. A tetszőlegesen elhelyezkedő alkatrészek gyors és hatékony mozgatása, kezelése jelentősen javítja majd az alkatrész-adagolás rugalmasságát” – nyilatkozta az ABB Robotics General Industry Business Line ügyvezető igazgatója.

„A hagyományos rendszerekkel összehasonlítva a Random Bin Picking megoldásaink hatékony anyagmozgatást eredményeznek, ami akár egy 12 hónapnál rövidebb időtartamon belül is jelentős megtérülését biztosít” – tette hozzá Andrea Cassoni.

Az új megoldás alapján a vállalat robotját 3D-s gépi látással kombinálják, így képes lesz a nem szabványos konfigurációjú és nem szabványos orientációjú alkatrészek válogatására is. A tetszőleges elhelyezkedés felismerésének képessége lehetővé teszi, hogy az egyes elemek bárhogyan helyezkedhessenek el a tárolódobozban vagy a raklapon, így a jövőben nem lesz szükség az előzetes, kézi válogatásra vagy rendezésre.

A hagyományosan strukturált, tárolódobozos komissiózási rendszereknél követelmény, hogy mielőtt a robot megfogja és a kívánt helyre helyezi az alkatrészeket, azokat a kívánt irányba kell rendezni. A kézi rendezés időigényes lehet, a tárgyak ismétlődő felemelése és adagolása sérülést okozhat, a helytelen irányban álló alkatrészek pedig termelési késedelmet okozhatnak.

A tárolódobozos komissiózás teljes körű automatizálása javítja a gyártási folyamatok hatékonyságát, termelékenységét és rugalmasságát, az alkalmazásokban felgyorsítja az anyagmozgatást és az anyagáramlást, köztük a gépkiszolgálást és az alkatrész-adagolást is.

Ez megnyitja az utat más gyári folyamatok automatizálása előtt is, és lehetővé teszi az interakciót az autonóm mobil robotokkal (AMR), amelyek automatikusan képesek raklapra helyezett alkatrészeket szállítani a robotcellákhoz. A svéd-svájci konszern legkisebb gépkiszolgáló cellájának helyigénye csupán három négyzetméter, ami új lehetőségeket kínál a cella meglévő gyártósorba történő telepítése számára.

Az új tesztközpontban a vevők és az üzleti partnerek a különböző konfigurációkat és szcenáriókat már azok tényleges környezetükben való telepítésük előtt vizsgálni tudják, így minimális szintre csökkenhet a tárolódobozos komissiózási alkalmazások létesítésével kapcsolatos kockázat, időigény és költség, illetve a telepítés során kiküszöbölhetik az esetleges üzemzavarokat. Szakembereik az ABB szimulációs és programozási eszközével, a RobotStudio-val modellezik majd a folyamatokat még azt megelőzően, hogy a tényleges robotcellákat kialakítanák a végleges tesztelés és finomhangolás számára.