A jövő okosgyára az internetre csatlakozik A jövő üzemei nemcsak robotokra épülnek. Fontos szerepet kapnak bennük az érzékelők is, amelyek a gépek internetre csatlakoztatásával felügyelik a hálózatba kötött eszközök állapotát. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3271/articles/20171113172836/jovo-gyara.jpg

A jövő okosgyára az internetre csatlakozik

2017. november 13. 20:45
2'
A jövő üzemei nemcsak robotokra épülnek. Fontos szerepet kapnak bennük az érzékelők, amelyek a gépek internetre csatlakoztatásával felügyelik a hálózatba kötött eszközök állapotát, javítják a gyártósor teljesítményét, és ezzel jelentős költségmegtakarítást eredményeznek. Emellett fontos tényezővé lépnek elő a teljesen automatizált gyártási folyamatok is.

A negyedik ipari forradalom segítségével a szenzorok széles körben elterjednek, a gépeket és a robotokat pedig az ipari internetre lehet csatlakoztatni. A szenzorok mérik a gép és környezetének folyamatait, így például a hőmérsékletet és a rezgést, digitális adatokat állítanak elő, amelyeket a megfelelő szoftver kielemez, majd a gyártók által valós időben alkalmazható információkká alakít, így javítva és adaptálva a termelési folyamatokat – összegezte közleményében az ABB. A több mint 100 országban működő vállalat az innovatív technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén.

Digitalizáció a hazai iparban

A gőzenergiától a digitalizálásig

Az 1950-es években hódítóútjára indult automatizálás napjainkban már szinte mindenhol jelen van: erre épülnek a repülőgépek robotpilótái, az autógyárak szerelősori robotjai éppúgy, mint a bányák és a tengeri olaj- és gázkitermelő fúrószigetek vezérlőrendszerei. Az automatizálás növeli a termelékenységet, csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét, és javítja a dolgozók munkabiztonságát.  

Az első ipari forradalom során a víz és a gőz energiájának hasznosításával gépesítették a termelést. A villamosítással kezdődő második ipari forradalom vívmányai közé tartozik a tömegtermelés és a szerelősorok megjelenése. A harmadik ipari forradalom a számítógépes szoftver, az automatizálás és a robotika térnyerését hozta magával.  

Az ipari forradalmak mindegyike növelte a termelékenységet és a hatásfokot, illetve javította a dolgozók munkakörülményeit. Hasonló folyamat zajlik napjainkban is, ahogy automatizálják, az internetre csatlakoztatják, és egyre intelligensebbé teszik a jövő gyárait. A mesterséges intelligencia területén elért eredményeknek köszönhetően a robotok kezdik elérni azt a fejlettségi szintet, amelyen képesek lesznek tanulni a hibáikból, és az ismeretek megosztásával javítani tudják a teljesítményüket.

Az üzleti szaktanácsadással foglalkozó McKinsey úgy becsüli, hogy a digitalizálás egy szélesebb piacon 2025-re 4 és 11 trillió dollár közötti gazdasági értéket állít majd elő évente.

A cikk folytatását itt olvashatja el.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Bosch: velünk kerek a világ!

A hálózatba kapcsolt eszközök többek puszta technológiánál, az életünk részei. Otthonainkat intelligenssé, városainkat élhetőbbé, fenntarthatóvá, az iparágakat pedig együttműködővé teszik. Egyszerűen. Hálózatba kapcsolva.