A jövő technológiái: Ázsia jóval optimistább, mint Európa

Kapcsolódó cikkek

A jövő technológiái: Ázsia jóval optimistább, mint Európa

A jövő technológiái: Ázsia jóval optimistább, mint Európa

gyártás

2 perc

A Vodafone Institute megbízásából készített reprezentatív felmérés a technológia elfogadottsági szintjét mérte Európában, Indiában, Kínában és az USA-ban.

  • Az Indiában és Kínában élők nagyobb lehetőségeket látnak a digitalizáció terén.
  • A legfontosabb előnyök közé sorolják az erőforrások megtakarítását és a fejlettebb közlekedést.
  • 2019. február 19-én Berlinben lesz egy csúcstalálkozó a digitalizáció témájában – Angela Merkel részvételével.

A Vodafone Institute megbízásából az Ipsos közvéleménykutató intézet végzett felmérést. A kilenc ország 9 ezer résztvevőjének válaszaiból összeállított tanulmány a társadalmak digitalizációjához való hozzáállásában tapasztalható különbségeket vizsgálta, valamint kitér arra is, hogy a várakozások szerint milyen előnyöket tartogathat a Gigabit Társadalmakká való átalakulási folyamat.

Digitalizációs attitűdök

A megkérdezettek többsége pozitívan áll az új technológiákhoz. Az egyes régiók közötti különbségek azonban jelentősek. Az Amerikai Egyesült Államok és a nyugat-európai nemzetek sokkal kevésbé (mintegy 50%-ban) optimisták a digitalizáció előnyeit illetően, mint például Kína, India vagy Bulgária (körülbelül 80%-os értékekkel).

A válaszadók szerint a digitalizáció legnagyobb előnyét azok az okosrendszerek jelentik, amelyeknek köszönhetően lehetőség nyílik az erőforrások megtakarítására, valamint a közlekedés fejlesztésére.

A megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozta, hogy az új technológiákban rejlő legnagyobb veszélyt a kibertámadások jelentik, míg 63%-uk tart attól, hogy a technológiai fejlődés miatt a gépek átveszik az uralmat az emberek felett.

Nemenkénti eltérések

Míg Kínában és Indiában a férfiak és nők nagyon hasonlóan vélekednek a digitalizációról, Európában a nők sokkal kevésbé optimisták az új technológiák használatát illetően, mint a férfiak.

Németországban például a megkérdezett férfiak 55%-a „nagyon pozitívnak” vagy „pozitívnak” látja a digitalizációt, míg a női válaszadók csupán 41%-a tartja pozitívnak. Az Egyesült Államokban a különbség 19%-os: a férfiak körében a pozitív hozzáállás aránya 64%, míg a nőknél 45%.

A „Made in Europe” jövője

„Az emberek és a társadalom” című tanulmány a technológia elfogadottságának témájában a Vodafone Intézet által készített Digitising Europe kutatás első része. A második, „Ipar és foglalkoztatottság” című rész a vállalkozások új technológiákra vonatkozó hozzáállását vizsgálja.

A harmadik, „Irányítás” című rész a döntéshozók véleményét méri fel, és a „A Made in Europe jövője” témájában 2019. február 19-én Berlinben megrendezésre kerülő Digitising Europe Summit rendezvénnyel párhuzamosan kerül nyilvánosságra.

A csúcstalálkozó – amelyen Angela Merkel német kancellár is felszólal – vitafórumot kínál az üzleti és a politikai élet magas rangú képviselői számára. Célja az uniós szintű közös jövőkép kialakítása a digitális korról.