A mérőóráktól a pékségekig – 6 gyakorlati példa az M2M-re

A mérőóráktól a pékségekig – 6 gyakorlati példa az M2M-re

A mérőóráktól a pékségekig – 6 gyakorlati példa az M2M-re

gyártás

2 perc

Az M2M-technológiát ugyan már évtizedek óta alkalmazzák a közszolgáltatások, a nehézipar vagy a közlekedés területén, mára a mindennapokba is beszivárgott.

Miért? Mert a hálózati berendezések (SIM kártya, RFID-chip) ára jelentősen csökkent, a vezeték nélküli hálózat gyorsasága, illetve kapacitása pedig ugrásszerűen felfejlődött. Ez egyúttal új típusú üzleti intelligenciát, hatékonyabb működést és új bevételnövelési lehetőségeket eredményez.

Hogy dolgozik az M2M a hétköznapokban?

– A feladott csomagok képesek folyamatosan jelezni a helyzetüket, lehetővé téve a valós idejű csomagkövetést. Ha például Ön Amerikából rendelt egy táskát, mindennap megnézheti, hogy hol tart épp a „hazavezető” úton.

– A megfelelő eszközzel felszerelt buszok és vonatok esetében ugyanígy nyomon követheti, mikorra kell az állomásra érnie.

– A páciensek által viselt M2M-készülékek folyamatosan figyelemmel kísérik a betegek állapotát vagy a gyógyszereik megfelelő adagolását. Az okos gyógyszeradagoló ráadásul arra is képes, hogy utánpótlást rendeljen a közeli patikából.

– Az otthonokban használt okos mérőórákkal a víz-, gáz- és más energiafogyasztási szokásairól is pontos képet kaphat, ezzel pénzt spórolhat, sőt, környezettudatosabb is lehet.

– A pékségekben különösen fontos, hogy a termékeket szigorú élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően szállítsák és tárolják. Jó hír, hogy az M2M-technológia bevezetésével az előírások könnyen teljesíthetőek és a termelés, illetve munkafolyamatok szintén egyszerűbben nyomon követhetőek. Ezzel rengeteg időt és pénzt nyerhet a vállalkozás.

- Az M2M-technológia során keletkezett adatok elemzésével részletes képet kaphat cége működéséről, így hatékonyabb üzleti modellt tervezhet. Például az energiaszolgáltatók is ezeket hasznosítva ismerhetik meg a felhasználók szokásait, az esetleges üzemzavarok és a szükséges karbantartások pontos helyét, és így hatékonyabb elosztási útvonalakat is kialakíthatnak.

Forrás: ZDNet.com