A precíziós gazdálkodás is segíthet az uniós pályázatoknál

A precíziós gazdálkodás is segíthet az uniós pályázatoknál

A precíziós gazdálkodás is segíthet az uniós pályázatoknál

gyártás

3 perc

A hazai mezőgazdaság szereplőinek egyre több, adatkezeléssel kapcsolatos feladatot kell ellátniuk.

Ez sok terhet tesz a gazdák vállára, különösképpen akkor, ha európai uniós forrásokat vesznek igénybe, hiszen ezen támogatások elnyeréséhez rengeteg adminisztrációs munka is kötődik. Az ehhez hasonló problémákra jelenthetnek megoldást a precíziós gazdálkodás azon fejlesztései, amelyek automatizált módon képesek a termeléssel összefüggő adatokat monitorozni és rendszerezni.

High-tech a magyar földekenA hazai mezőgazdászoknak az uniós csatlakozásunk óta van lehetőségük, hogy az egységes területalapú támogatási rendszer kereteiből pénzügyi forrásokat igényeljenek. Ugyanakkor az egyszerűsített területalapú és a vidékfejlesztési támogatások szigorú előírásai megkövetelik a gazdáktól, hogy a művelés során gazdálkodási naplót vezessenek.

A napló célja az, hogy rögzítsen olyan, a termeléssel összefüggő adatokat, mint a megművelt terület nagysága, a vetés ideje, vagy a felhasznált szaporítóanyag típusa és mennyisége. Ez utóbbi nyilvántartása azért is különösen fontos, mert a vonatkozó kormányrendelet előírja a hektáronkénti minimálisan felhasználandó szaporítóanyag mértékét.

Drónok a termőföld felettOkosrendszerek, tömeges adatok

Ezen űrlapok pontos kitöltéséhez nyújthatnak segítséget azok a komplex, precíziós mezőgazdasági rendszerek, amelyek már képesek teljesen automatikus módon monitorozni, illetve egy gombnyomással táblázatokba rendezni ezeket az adatokat.

A precíziós rendszerek nemcsak a hivatalos szervek felé történő elszámoláskor lehetnek a gazdálkodók segítségére, hanem nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon költséghatékony legyen a földművelés, hiszen használatukkal szabályozható az adott területre kiszórt vetőanyag, műtrágya vagy növényvédőszer mennyisége, ami nemcsak ökológiai szempontból hasznos, hanem segít betartani a támogatásokhoz kötött szigorú szabályokat is.

„A többi között az ilyen feladatok ellátására fejlesztettük ki az i-Fleet Agro szolgáltatásunkat, amely a legfontosabb adminisztrációs feladatok elvégzésén túl olyan egyéb funkciókkal is rendelkezik, mint a járművek műholdas követése, valamint a bejárt és megművelt területek műholdtérképen való, táblaszintű bemutatása. Ezen túl a program képes kitölteni a menetlevelet, nyilvántartani az alkalmazottak munkaidejét, rögzíteni az alkalmazott tápanyag típusát és mennyiségét, illetve a rovar-, gyom- és gombairtás állapotát, valamint mérni a felhasznált üzemanyag mennyiségét. A rendszer ezzel elősegíti az átlátható működés és hosszabb távon még mérsékelheti is a költségeket” – részletezte Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.

Az elmúlt évek során az EU energiapolitikájában meghatározó szerepet játszik az a környezetpolitika, amelynek célja, hogy 2050-ig megvalósuljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság. Ezen hosszú távú célok megvalósításának egyik eszköze lehet a precíziós mezőgazdálkodás, amelynek alkalmazásával már most látványos eredményeket lehet elérni.